Місто

​Через порив каналізаційного колектору на Івана Гонти в Житомирі неочищені стоки знову потрапили в Тетерів

17 February 2022, 16:17

У Житомирі водоканал попередив екологів про аварію на каналізаційному колекторі в районі провулку Івана Гонти, через порив неочищені стоки знову потрапили в Тетерів.

Про це 17 лютого повідомила пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу.

«Сьогодні орієнтовно о 12:00 КП «Житомирводоканал» повідомив Інспекцію про аварійну ситуацію, яка відбулась в районі провулку Івана Гонти, що в м. Житомир. Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу негайно здійснено виїзд за вказаною адресою та встановлено, що за ГКНС КП «Житомирводоканал» внаслідок пориву каналізаційного колектору діаметром 1000 мм відбувся скид неочищених стічних вод до річки Тетерів», - йдеться у повідомленні.

При візуальному огляді в місці скиду спостерігалось характерне для стічних вод неприроднє забарвлення та відчувався в повітрі фекальний запах, що свідчить про скид забруднюючих речовин.

«Спеціалістами відділу Інструментально-лабораторного контролю Інспекції здійснено відбір проб води для проведення лабораторних досліджень з метою визначення концентрації забруднюючих речовин, котрі потрапили до водного об’єкту. Про подальший розвиток подій інформуватимемо додатково, а також здійснимо розрахунок розміру шкоди, завданої навколишньому природному середовищу. Видно, що КП «Житомирводоканал» Житомирської міської ради не зробило висновки за результатами роботи підприємства у 2021 році, яке за забруднення річок міста Житомир має компенсувати до бюджету понад 30 млн. гривень. В поточному році комунальне підприємство продовжує забруднювати річки в місті Житомир, а ми в свою чергу будемо вживати всіх заходів реагування та впливу в межах чинного законодавства щодо недопущення забруднення водних об’єктів та притягнення винних до відповідальності», - повідомили екологи.

Як повідомляв Житомир.info, упродовж літа й осені 2021 року КП «Житомирводоканал» неодноразово здійснював скид неочищених стоків у річки.

7 серпня 2021 директор водоканалу Андрій Нікітін повідомив про аварійну ситуацію на головній каналізаційній насосній станції міста. Через аварію у Тетерів потрапили неочищені стоки, що спричинило загибель риби. Екологи та рибоохорона не радила купатися та ловити рибу в річці. Станом на 13 серпня ситуацію на каналізаційній станції нормалізували, але збитки ще підраховували.

За скиди в річку Тетерів, здійснені «Житомирводоканалом» 7 серпня 2021 року, Державна екологічна інспекція нарахувала 23 млн грн збитків.

16 серпня КП «Житомирводоканал» уклав угоду з ТОВ «Національний центр сталого розвитку» на послуги з надання експертного висновку щодо причин та наслідків виникнення аварійної ситуації на ГКНС м.Житомир.

19 серпня директор комунального підприємства «Житомирводоканал» Андрій Нікітін у програмі «Діалоги» на Житомир.info говорив про наслідки аварії на ГКНС, якість води з-під кранів та про перерахунок за брудну воду у серпні.

31 серпня 2021 року у Житомирі зафіксували новий скид неочищених стічних вод з каналізаційної станції водоканалу в річку Тетерів.

18 вересня 2021 екологи зафіксували у Житомирі черговий скид неочищених стічних вод в річку Тетерів, бо на насосній станції водоканалу сталася аварія. Державна екологічна інспекція Поліського округу розрахувала збитки за фактом забруднення річки Тетерів, здійснене водоканалом 18 вересня, та виставила підприємству претензію на відшкодування майже 2,6 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал порив аарія каналізація забруднення Тетерів стоки ДЕІ еколог  
Матеріали по темі