ДОПОМОГА

Українські мобільні оператори об’єдналися та запустили національний роумінг

8 March 2022, 09:18

7 березня 2022 року мобільні оператори Київстар, Vodafone Україна та lifecell разом з Міністерством цифрової трансформації України, Державною службою спеціального зв'язку та захисту інформації України, Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку разом з Українською асоціацією операторів зв'язку «Телас» оголошують про запуск національного роумінгу в Україні. Це означає, що абоненти зможуть перемикатися на мережу інших операторів, якщо немає можливості використовувати сигнал свого мобільного оператора.

Про це зазначається у спільному пресрелізі, оприлюдненому 7 березня.

«В умовах військової агресії мобільні оператори та Міністерство цифрової трансформації, ДССЗІ, НКЕК України та «Телас» об’єднали свої зусилля, щоб забезпечити безперервність послуг зв'язку для своїх абонентів. Тому відсьогодні запускається національний роумінг між операторами в тестовому режимі. Перш за все він буде підключений в зоні активних бойових дій (Харківська, Херсонська, Сумська, Полтавська, Дніпропетровська, Запорізька, Донецька, Луганська, Кіровоградська, Миколаївська області), далі у Чернігівській, Житомирській, Черкаській та Вінницькій областях і згодом по всій території України. Тобто при зникненні зв’язку одного оператора абонент зможе підключати вручну зв'язок іншого оператора», - йдеться у повідомленні.

Наразі національний роумінг доступний для голосових дзвінків та SMS-повідомлень по Україні у всіх мобільних операторів.

Задля надійного функціонування мережі, оператори технічно реалізовуватимуть можливість користуватися національним роумінгом поступово. Спочатку національний роумінг буде підключено для абонентів контрактної форми обслуговування і протягом трьох наступних днів будуть підключені абоненти передплаченого зв’язку.

Що треба знати про використання національного роумінгу для абонентів:

− назва мережі може змінитись на ту, покриття якої використовується;

− національний роумінг не потребує додаткової плати від абонентів;

− тарифікація дзвінків та SMS відбувається згідно із умовами тарифного плану вашого оператора.

Як підключитись до мережі іншого оператора:

1.Відключити автовибір мережі.

Для Android: Налаштування – Мобільна мережа (чи Підключення) – Оператор

Для iOS: Параметри – Стільникові дані – Вибір мережі

2.Знайти й вибрати доступну мережу вручну: Vodafone UA, UA-KYIVSTAR чи LIFECELL

3.Якщо зареєструватися не вдалось, то треба спробувати ще раз або вибрати іншу мережу

4.Перевірити можливість проходження дзвінка, SMS.

Якщо не вдалося підключитися до мережі іншого оператора, абоненту варто спробувати перезавантажити телефон.

Важливо: раз на день треба намагатись повернутись (підключитись) до мережі свого оператора. Вручну або увімкнувши автовибір мережі.

«Звертаємо увагу на те, що підключення національного роумінгу передбачає значне навантаження на мережі операторів. Відтак це може впливати на якість роботи деяких послуг», - наголошують мобільні оператори

Оперативну інформацію від силових структур України станом на 8 березня 2022 року читайте тут

Як повідомляв Житомир.info, вранці 24 лютого 2022 Путін почав війну з Україною: близько 5:00 розпочалися ракетні обстріли військових об'єктів по всій Україні та уздовж кордону – від Луганська до Житомира.

Ввечері 1 березня в результаті обстрілу Житомира на вулиці Сабурова загорілися житлові будинки, повибивало вікна у міській лікарні та обласному перинатальному центрі. За попередньою інформацією ДСНС пошкоджені 10 приватних будинків, загинуло дві особи, травмовано троє. Вранці 2 березня під час ранкового брифінгу голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко повідомив, що внаслідок ворожого обстрілу загинули троє людей: рятувальники з-під завалу дістали тіло ще однієї жінки, 16 осіб травмовані, серед яких 7 дітей. Відео наслідків обстрілу та розповідь очевидця дивіться тут.

Вранці 4 березня в центрі Житомира російські окупанти обстріляли з повітря школу. Рятувальники евакуювали зі зруйнованої будівлі ліцею № 25 на Малій Бердичівській 5 людей. Повідомлялося, що, за попередніми даними, внаслідок потрапляння боєприпасу жертв і постраждалих немає. Відео наслідків авіаудару по ліцею – тут.

В ніч з 5 на 6 березня ворог здійснив кілька авіаударів по житлових забудовах у містах Коростені та Овручі, в результаті обстрілів зруйновано кілька десятків приватних будинків. За першочерговою інформацією, було відомо загалом про орієнтовно 30 будинків – приблизно 15 в Овручі і стільки ж у Коростені. Зазначимо також, що серед цивільного населення є жертви і потерпілі. Так, удень 6 березня начальник Коростенської військової адміністрації Юрій Тарасюк розповів, що загинула одна людина, ще 5 дорослих та 1 дитина травмовані (відео тут). Відео та фото наслідків авіаудару по житловому сектору у Коростені та Овручі – тут.

Ввечері 6 березня ворог здійснив авіаудари по містах на півночі Житомирської області – Малин, Коростень, Овруч. В поліції є інформація про 1 загиблого (1974 року народження) та 4 травмованих.

Ввечері 7 березня ворог з повітря обстріляв нафтобази в Житомирі та Черняхові, виникли пожежі, за попередньою інформацією постраждалих немає.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: війна мобільний оператор роумінг зв'язок 
Матеріали по темі