ДОПОМОГА

Як правильно зафіксувати руйнування помешкання внаслідок війни, щоб отримати компенсацію

13 April 2022, 11:26

Власники житла, яке розташоване на контрольованих Україною територіях та було зруйноване внаслідок війни, мають право на отримання грошової компенсації після обстеження житла.

Поради щодо збору інформації про пошкодження помешкання для отримання компенсації підготувала Українська фундація правової допомоги.

У мобільному застосунку «Дія» з’явилася можливість надіслати заявку про відшкодування збитків, завданих вашому помешканню, якщо воно постраждало внаслідок дій російських окупантів. Обов’язково скористайтесь цією можливістю, але не забудьте зберегти надіслані в «Дію» матеріали руйнувань окремо! Вам ще знадобляться ці докази!

Як правильно підготуватися і зафіксувати руйнування помешкання внаслідок війни?

Адвокат Андрій Яковлєв дав кілька порад щодо збору інформації про пошкодження помешкання для отримання компенсації. Адже якомога більше доказів з різних типів джерел допоможе зробити повнішу оцінку події та підтвердити достовірність інформації.

Якщо ви збираєте докази дистанційно:

  • збираючи відео та фотографії в інтернеті, намагайтеся знайти першоджерело, де опубліковані відео та/або фотографії;
  • фіксуйте дату і час виявлення та завантаження доказів на комп’ютер;
  • фіксуйте свідчення якомога більшої кількості потерпілих та очевидців із зазначенням їх ПІБ, адреси, контактів, адреси та часу події. За свідчення можуть зійти як фото та відео з мережі, так і скриншоти листування у месенджерах, коментарі під публікаціями тощо;
  • зберігайте посилання на вебресурси, з яких ви завантажували докази, та робіть вебархівацію цих посилань;
  • вебсторінки зберігайте у форматі html, а також робіть скриншоти їх повного вигляду;
  • за можливості – зафіксуйте також марку, модель, серійний номер комп’ютера, за допомогою якого здійснюється фіксація, та назву браузера – це важливо для оцінки доказів судовими органами;
  • зберігайте докази в інтернеті у віртуальних сховищах на кшталт Google Disk, Dropbox, iCloud Drive тощо. Знайдіть якомога більше якісних та різнопланових фотографій навколишньої території, зовнішнього та внутрішнього стану будівлі;
  • зберігайте зібрані докази руйнування вашого помешкання у кількох місцях одночасно: на флешці, на комп’ютері, у віртуальних сховищах тощо.

Якщо ви маєте змогу зібрати докази руйнування помешкання на місці:

  1. Повідомте поліцію про руйнування помешкання, а потім запросіть фотокопію зафіксованих доказів руйнації. Хоч в умовах воєнного стану поліція може не відреагувати на виклик через зайнятість, за першої нагоди обов’язково отримайте від поліції витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.
  2. Паралельно зберіть докази пошкоджень самостійно, зокрема фото та відео об’єкту до та після руйнації, враховуючи поради зі збору інформації. Перевірте, щоб ваш смартфон зазначав геолокацію у зроблених вами фото та відео.
  3. Вмикайте режим відображення дати та часу, коли робитимете фото чи відео самостійно.
  4. Панорамні фото також важливі! Відеофіксацію слід робити так, щоб камера фіксувала об’єкт з усіх боків, а також прилеглі об’єкти та навколишній ландшафт у якості орієнтирів.
  5. Подайте інформацію про руйнування до місцевої влади, це може бути навіть ЖЕК, ОСББ чи представник/ця місцевої адміністрації.
  6. Документ (акт) про пошкодження помешкання можна скласти й разом із сусідами, що розпишуться на ньому як свідки

(В акті вкажіть ПІБ, дату народження, ІНН, адресу, телефони, електронну пошту та інші контакти осіб, що були присутні під час складання акту, зазначити свідків та потерпілих, час/місце руйнації, опис пошкоджень будинку, людські втрати, додайте фото та відео)

Усі матеріали вашої справи завантажте на сайт https://warcrimes.gov.ua/

Тут документують воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні російською армією в Україні. Надалі зібрані матеріали дозволять притягнути росію до відповідальності за розв’язану проти України війну.

«Використання застосунку «Дія» не виключає того, що ви самостійно можете вжити заходів щодо відшкодування шкоди – шляхом звернення до міжнародних судових органів, в тому числі до Міжнародного кримінального суду, Європейського суду з прав людини. Для цього найкраще звернутися до відповідних фахівців правозахисних організацій, в тому числі до Regional Center for Human Right чи Української Гельсінської спілки з прав людини». – наголошує адвокат.

Нагадаємо, 30 березня 2022 року Мінцифри оприлюднило інструкцію щодо подання заявки про пошкоджене під час війни майно в застосунку «Дія».

Як повідомляв Житомир.info, в Житомирській області за 40 днів війни було зруйновано та пошкоджено 375 будівель, зокрема – повністю знищено 75 житлових будинків та 3 гуртожитки, пошкоджено 70 навчальних закладів та 9 лікарень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: війна руйнування житло компенсація  
Матеріали по темі