Культура

Житомиряни читають казки для дітей, які перебувають у стресовій ситуації через війну росії проти України

21 April 2022, 17:01

«Казки на ніч»: у Житомирі волонтери створили проєкт для дітей, які перебувають у стресовій ситуації через війну росії проти України.

Режисери, актори, політики та волонтери записують на відео українські казки та викладають у соціальних мережах, аби матусі могли показати їх малечі.

«Сьогодні я читав казку «Зачарована королівна». Це українська народна казка, яка має свою мораль. Головна думка, яка мені сподобалася, що дім – це те місце, де тебе люблять, чекають на тебе, і куди ти повертаєшся також, аби зустрітися зі своєю коханою людиною. Ця книжка до мене потрапила з рук народного артиста Миколи Карповича, який перший записував свої улюблені казки. Головне, що наші діти відчувають те, що ми про них піклуємось, трішки відриваються від реальності і можуть відчути себе дійсно вдома. Я впевнений, що коли все завершиться, люди повернуться по своїх домівках, але вони будуть приїжджати до Житомира і відчувати себе, як вдома, в нашому маленькому, затишному, стародавньому місті Житомир», – розповідає артист Житомирського академічного музично-драматичного театру В’ячеслав Жила.


Співавторка проєкту «Казка на ніч» Юлія Парух розповідає: вирішили запустити такий проєкт, щоб відволікти дітей від буремних подій та підтримати.

«Ідея «Казка на ніч» створилася ще після двох тижнів, як розпочалася війна, коли приїхали перші біженці, коли почалися перші вибуху і коли ми зрозуміли, що багато дітей знаходяться зараз у сховищах, кожного вечора їм потрібна підтримка. Було б класно, щоб вони сиділи не просто в телефонах і в щось грали, бо ми це побачили по наших дітях, а щоб їм включити класний, якісний контент, особливо українською мовою, нашу українську творчість, і можна було б пояснити, що зараз відбувається, на прикладі казок», – каже співавторка проєкту «Казка на ніч» Юлія Парух.

Для читання обирають сучасні книжки.

«Ми намагаємося брати сучасні казки і книжки, бо в них дуже багато класних ілюстрацій. Нещодавно Діма читав одну з книг – Лариси Ніцой «Незламні мураші», де зображені події 2013-2014 років, але вони дуже підходять під цей момент», – говорить Юлія Парух.

Долучитися до проєкту «Казка на ніч» може будь-хто, каже Юлія Парух.

«Якщо ви хочете прочитати казку на ніч, тоді записуйтеся в коментарях в наших соціальних мережах: Facebook, Instagram або Telegram. Кажіть, що я теж хочу прочитати казку, або пишіть нам в особисті повідомлення – Місцевого Навколокультурного простору», – каже Юлія Парух.

Як музика рятує під час війни та допомагає іншим: розповіді житомирських музикантів тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: казка культура Казки на ніч  
Матеріали по темі