Культура

У Житомирі до Всесвітнього дня вишиванки на полотні вишивають логотип міста

11 May 2022, 17:03

До всесвітнього Дня вишиванки, який цьогоріч припадає на 19 травня, житомиряни та гості міста на полотні вишивають логотип Житомира. Такий челендж у місті проводять уперше.

«Вишивають логотип нашого міста, який, на жаль, змінений у зв’язку із воєнним часом, але ми ще додали неофіційне гасло, з яким виступав наш міський голова: „Сильні люди вільного міста“. Вже вчора цей проєкт стартував, виявилося багато охочих. Близько 30 людей за дві години, і дорослі, і діти приєдналися. Роботу виконують популярною технікою – вишивання хрестиком. Є тимчасово переміщені люди, є житомиряни, є просто гості нашого міста, ми запрошуємо усіх, у нас спільний проєкт, який, сподіваємося, підтримає вся Україна», – розповідає начальниця управління культури Житомирської міської ради Ілона Колодій.


Вишиті картини планують залишити у місті, каже начальниця управління культури міської ради.

«Ми зараз вишиваємо дві картини. Одна – маленька, яка буде подарована Житомирській міській раді, а інша – велика, розміром 1,5×1,5 м, вона буде подарована місту. А потім плануємо зробити виставку в Домі української культури, де наша вишита велика картина буде центральною. Першу маленьку картину ми плануємо закінчити на День вишиванки, 19 травня, і подарувати Житомирській міській раді, а іншу велику картину завершимо в залежності від того, як будуть вишивати наші гості та житомиряни, плануємо за тиждень-два закінчити», – каже Ілона Колодій.

Житомирянки, які приєдналися до вишивання картин, кажуть, що у такий спосіб хочуть продемонструвати любов до країни та міста, а ще зізнаються, що вишивання – це чудове заспокійливе.

«Вишиванка – це для мене життя, бо в кожному елементі, в кожному хрестику закладений якийсь сенс. Я хочу показати й передати свою любов до нашої країни, до свого міста, до кожного українця, бо українці – це нація героїв», – каже Яна Петрук.

«Ми прийшли на цей майстер-клас, бо зараз в Україні складні часи, й заспокоїтися дуже важливо. А вишивання – це така можливість заспокоїти нерви. І тому що вишиванка – це елемент нашої історії, нашої держави. Наші бабусі вишивали, наші мами вишивали, а дивлячись на те, що я із Західної України, нам так само це близько, згадати, ще раз спробувати», – розповідає Вікторія П’ятницька.

Приєднатися до челенджу може будь-хто. Вишиватимуть картини на Новому бульварі з 14 до 16 години.

Нагадаємо, міська влада запрошує житомирян долучитися до вишивання картини, яка буде подарована місту.

Нагадаємо, у 2021 році через карантинні обмеження, пов’язані з COVID-19, у Житомирі День вишиванки вирішили святкувати без вишиваної ходи, але з концертом на Михайлівській.

Як повідомляв Житомир.info, у 2019 році відзначали День вишиванки 16 травня. У Житомирі розпочалось святкування вранці флешмобом та спільним фото на майдані Корольова, а вже пообідді на вулиці Михайлівській відбувся танцювальний флешмоб у вишиванках. Завершилося свято традиційною Вишиваною ходою центральними вулицями міста. Фоторепортаж з Вишиваної ходи 2019 у Житомирі дивіться тут.

У 2020 році День вишиванки був 21 травня, але через карантин масові заходи не проводили, а напередодні влаштували флешмоб: жителі Житомирської області публікували у соцмережі фото у вишиваному вбранні. В день свята житомиряни вдягали вишиванки та розповідали, що для них означає вишиванка.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вишиванка День вишиванки вишивка вишивання картина  
Матеріали по темі