Культура

Барви музики в кольорах вишиванки

19 May 2022, 15:29

День вишиванки відзначається у третій четвер травня. Сьогодні, 19 травня, ми шістнадцятий раз відзначаємо це свято. Вишиванка має величезне значення для кожного українця не лише як елемент святкового, народного вбрання, а як складова українського культурного надбання.

Житомирський музичний фаховий коледж імені В. С. Косенка долучився до відзначення свята, яке зараз надзвичайно важливе для українців. Символічним є те, що В.С.Косенко сьогодні теж «одягнув» вишиванку. Адже вона є духовною бронею українців. А ми, косенківці, хочемо донести те, що музика є бронею душі, генетичним кодом нації. Зверніть увагу на те, як вокальна, камерна та симфонічна творчість В.Косенка (до речі, ці твори написані саме в Житомирі) наповнена романтичними інтонаціями слов’янської музики й народної пісні. А наша музика і пісня, як і вишита сорочка, була, є та буде символом нашої ідентичності, віри, надії, любові, боротьби, а головне – перемоги.

Наразі вся українська та міжнародна академічна спільнота виступає в єдиній думці-заклику про те, що національна культура російської держави-агресора, яка попри все продовжує нещадно нищити український народ, сьогодні не може бути актуальною. Лідери думки української інтелігенції закликають очільників всіх державних адміністрацій поставити на паузу будь-які прояви спадку російської культури на теренах України! До цього заклику приєднується й колектив Житомирського музичного фахового коледжу ім. В. С. Косенка Житомирської обласної ради, який з 1938 року носить ім’я цього геніального українського композитора.

Будівля нашого освітнього закладу знаходиться на вулиці, яка носить ім'я Олександра Пушкіна. Водночас геніальний український музикант - композитор, педагог, громадський діяч Віктор Степанович Косенко, який 10 років свого життя присвятив культурному зростанню Житомира, на жаль, досі не вшанований належним чином в нашому місті. Віктор Косенко викладав у нашому музичному коледжі, влаштовував благодійні й просвітницькі концерти для житомирян, на його запрошення до міста з гастролями приїздили відомі музиканти світу, більшість найкращих творів композитора були написані саме в Житомирі! Завдяки зусиллям В.С. Косенка та його творчого оточення Житомир став культурною столицею Волинської губернії 20-х років ХХ століття.

Саме тому ми звернулись з проханням до міського голови міста Житомира перейменувати вулицю Пушкінську та дати їй ім'я Віктора Косенка, щоб музичне серце нашого міста билось в унісон з усією Україною.

Колектив Житомирського музичного фахового коледжу імені В. С. Косенка

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: музичний коледж Косенко вишиванка  
Матеріали по темі