Місто

Чи справді у житомирському гідропарку зріжуть дерева та як це пов'язано з урбан-парком

20 June 2022, 15:52

Житомиряни у соціальних мережах публікують дописи обурення під хештегом #saveгідропарк. Люди переконані, що нібито у гідропарку хочуть зрізати дерева, а також пов’язують це з будівництвом урбан-парку. Дехто навіть пов'язав на дерева, на яких видно зарубки, патріотичні стрічки, аби привернути увагу, що ліс «живий».

20 червня Житомир.info вирішив з'ясувати: чи справді влада збирається зрізати дерева та чи пов'язано це з проєктом «урбан-парк».


Журналістам секретар комісії з обстеження зелених насаджень у Житомирі пояснила, що на території гідропарку дійсно виявили 61 аварійне дерево, але обстеження проводили ще у 2021 році.

«У листопаді минуло року було обстежено за заявою КП «Парк» Житомирської міської ради. Обстежувалися лише дерева у сухостійному, аварійному стані, про що складено відповідний акт. По акту – 61 дерево. Ми внесли в акт лише дерева у незадовільному стані. Наприклад, сухостійна сосна на ній ми бачимо стрічку, але вона є абсолютно незадовільна, суха, і її не має бути у парку, де є постійне скупчення людей», – говорить еколог КП «Інспекція з благоустрою м. Житомира», секретар комісії з обстеження зелених насаджень м. Житомира Тетяна Венгловська.

Проте ніяких зарубок на них не робили. Тому серед дерев, на які житомиряни повісили стрічки, не обов'язково ті, які підлягають зрізанню.

«Ми використовуємо лише фарбу, яскраво-червоного кольору. Купуємо її офіційно через ProZorro, і ставимо позначки цією фарбою. Зарубки ми ніколи не ставимо, у жодному разі. У комісії переважно жінки: ну хто буде ходити з сокирою, давайте розуміти. Коли почалися воєнні дії був ажіотаж щодо різних позначок на будь-чому, тому ТрО їх змивала або гряззю затирали. Як це відбувалося не знаю, але вони їх знищували», – сказала еколог Тетяна Венгловська.

Попри те, що було проведено обстеження, зараз дерева зрізати не збираються.

«Зараз це питання не настільки актуальне. Звісно, його потрібно робити, сухостій розчищати, зносили, бо це безпека відпочиваючих. Але поки що мова про це не йде. Акт є, але мова про зрізання зараз не йде», – наголосила еколог Тетяна Венгловська.

Проєкт урбан-парку наразі зупинений, адже таке будівництво не на часі, але навіть у майбутньому для його створення дерева зрізати не будуть, запевнив радник Житомирського міського голови Олександр Черняхович.

«Щодо урбан-парку був лише підготовчий проєкт, дійшло лише до обстеження ділянок. Все, далі цей проєкт не пішов. Тому видаляти дерева для урбан-парку не будуть. Головною метою для урбан-парку було те, що всі дерева залишаються, ми нічого не вирубаємо. Ніякої вирубки, ніякого плацу з гідропарку робити не будемо, нічого такого не буде, буде наша зелена зона», – стверджує Олександр Черняхович.

Нагадаємо, на сесії 4 листопада 2021 року депутати Житомирської міської ради погодилися, щоб департамент ОДА робив на місці старих атракціонів у житомирському гідропарку урбан-парк.

Раніше, 20 червня 2021 року, в інтерв'ю Житомир.info мер Житомира Сергій Сухомлин гарантував, що під час оновлення 99% дерев в гідропарку будуть збережені.

Як повідомляв Житомир.info, на початку лютого 2021 року мер Житомира Сергій Сухомлин розповідав про плани за два роки реконструювати гідропарк і розбити його на зони для різних видів відпочинку. 16 лютого новопризначена головна архітекторка Житомира Ольга Бронштейн на засіданні робочої групи презентувала напрацювання щодо реконструкції гідропарку: створення на території парку спортивної й розважальної зон, вуличного кінотеатру, канатного парку тощо. У 2021 році міська влада збиралася провести конкурс на ескізні роботи по реконструкції гідропарку і в 2022 році отримати фінансування з державного бюджету на реалізацію цього проєкту. На «Майстерні міста» 24 червня Ольга Бронштейн представила концепцію реконструкції гідропарку, урбан-парку в ній не було.

Який вигляд мали зони відпочинку в житомирському гідропарку в серпні 2020 року дивіться у сюжеті.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: гідропарк урбан-парк дерево вирубка  
Матеріали по темі