Культура

Мінкульт пояснив, як російські артисти можуть потрапити до «білого списку»

27 June 2022, 11:41

Прийнятий Верховною радою закон про заборону публічного виконання російських пісень та їхнього використання на радіо та телебаченні передбачає, зокрема, створення так званого «білого списку» російських артистів – Переліку музичних виконавців (співаків) держави-агресора, які засуджують агресію проти України.

Про це 25 червня нагадала пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

До Переліку включаються російські виконавці, в тому числі ті, хто бере участь у гастрольних заходах, які повинні:

подати заяву встановленої форми та декларацію на підтримку суверенітету і територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах, що містить заклик до держави-агресора негайно припинити агресію проти України, зобов’язання утримуватися від будь-яких дій чи кроків, які могли б свідчити про підтримку агресії проти України;

згоду на публікацію такої декларації;

не входити до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України.

«Аби потрапити до цього списку, до СБУ подається відповідна заява від артиста чи його представника, або організатора гастролей. Форма, зміст, порядок подання і розгляду заяви про включення до Переліку, визначаються СБУ за погодженням з МКІП. Невідповідність заяв та/або дій особи підписаній декларації є підставою для відмови у її включенні до Переліку або для її виключення з Переліку. Включення до Переліку та виключення з нього здійснюється на підставі відповідного рішення СБУ, що приймається за погодженням із МКІП, але не пізніше двох робочих днів, направляється до апарату РНБО, який оприлюднює Перелік на своєму вебсайті та забезпечує його своєчасне оновлення», - йдеться у повідомленні.

Виключення із переліку може здійснюватися також на підставі подання РНБО, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення або МКІП, яке направляється до СБУ для опрацювання та прийняття рішення.

При цьому СБУ має право не розкривати підстав, що стали причиною відмови у включенні особи до Переліку чи виключення із нього.

Нагадаємо, 19 червня Верховна рада проголосувала за заборону російської музики та книжок.

Як повідомляв Житомир.info, 5 травня 2022 року Міністерство культури та інформаційної політики України повідомило, що з українських бібліотек вилучать пропагандистську російську літературу та замінять її якісною україномовною.

Про вилучення пропагандистської російської літератури з бібліотек у Житомирі дивіться у відеосюжеті від 23 травня 2022 року

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мінкульт артист музика СБУ РФ 
Матеріали по темі