ДОПОМОГА

За фінансової підтримки ЄС запустили «гарячу лінію» для психологічної допомоги українцям, які постраждали від війни

5 July 2022, 12:44

За фінансової підтримки Європейського Союзу Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні підтримала запуск гарячої лінії для надання психологічної допомоги українцям, які постраждали від війни. Ініціатива створити гарячу лінію для надання первинної психологічної допомоги належить Національній психологічній асоціації та впроваджується під її керівництвом.

Про це 5 липня повідомляє пресслужба Представництва Європейського Союзу в Україні.

На лінії працюють фахові психологи із багаторічним досвідом, які попередньо пройшли спеціальну підготовку для роботи зі складними кризовими ситуаціями. Лінія працює щодня з 10:00 до 20:00 за номером: +380-800-100-102 (дзвінки з України безкоштовні).

Керівник відділу місцевого та людського розвитку Представництва Європейського Союзу в Україні Мартін Шрьодер наголосив, що запуск гарячої лінії – це дуже своєчасна ініціатива, покликана допомогти українцям зняти перманентну емоційну напругу, яку викликає війна, та стати надійною опорою у важкі часи.

«Російська військова агресія продовжує забирати життя українців, калічити їхніх рідних та близьких, руйнувати цілі міста і села. Ми можемо тільки уявити, що доводиться відчувати громадянам України, коли на їхню долю випадають такі випробовування, проте в наших силах – активізувати й розширити наші зусилля, аби кожен українець та українка, де б вони не знаходилися, могли щонайменше отримати своєчасну та фахову психологічну допомогу. Переконаний, що завдяки роботі цієї лінії ми на декілька кроків ближчі до цієї мети», - сказав пан Шрьодер.

В.о. Постійної представниці ПРООН в Україні Манал Фоуані зазначила, що розвиток потенціалу організацій, що надають психологічну допомогу українцям, є пріоритетним напрямом для ПРООН, адже через важкі випробовування, що випали на долю українців через війну, попит на якісні психологічні послуги невпинно зростає.

«Війна змусила мільйони українців відчувати постійний страх та тривогу за власне життя, життя та здоров’я своїх близьких та майбутнє своєї країни. Ми переконані, що завдяки ініціативі Національної психологічної асоціації кожен українець зможе отримати необхідну підтримку. Можливість зателефонувати на гарячу лінію – це також свідчення того, що українці не залишаться сам-на сам у своїй щоденній боротьбі в умовах війни. Без професійної підтримки впоратися з емоційним напруженням та стресом досі небаченого масштабу дуже важко. Ми в ПРООН продовжуємо нашу роботу, аби психологічні послуги ставали якомога доступнішими для всіх українців, бо своєчасно надана допомога може врятувати чиєсь життя», - сказала пані Фоуані.

Також лінія приймає дзвінки громадян України, які нині знаходяться в інших країнах, а саме у:

Чехії +420 800 012 058

Польщі+48 800 088 141

Франції+33 805 080 466

Португалії+351 800 780 756

Швеції+46 20 160 46 46

Ірландії +353 1800 817 519

Дзвінки з усіх мобільних операторів цих країн на відповідні номери безкоштовні. Кількість країн, підключених до мережі психологічної допомоги, буде розширюватися. Додаткова інформація буде публікуватися на сайті Національної психологічної асоціації.

Лінія працюватиме у двох форматах – через аудіо- та відеозв’язок. Для отримання відеосеансу, особам, які звернулися по допомогу, потрібно буде просто сказати про це оператору лінії.

Президентка Національної психологічної асоціації Валерія Палій розповіла, що розробляючи гарячу лінію, психологи орієнтувалися на максимальну доступність послуги для населення.

«Ми знаємо, що не у всіх людей є смартфони, стабільний інтернет, і далеко не всі наші громадяни можуть користуватися інтернет-послугами, тому телефонна лінія – це зручне рішення. Втім, ті люди, які хотіли би візуального контакту зі спеціалістом, – отримають його без проблем», - сказала пані Палій.

До розробки гарячої лінії та підтримки її роботи також долучилися Американська психологічна асоціація та компанія Amazon.

Нагадаємо, з 15 червня розпочався другий етап програми UNICEF: розширено категорії сімей, які можуть отримати грошову допомогу.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирській області працюють мобільні бригади, які допомагають постраждалим через війну: у складі бригад – психолог, фахівець із соціальної роботи, юрист, медичний працівник.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЄС гаряча лінія допомога психолог ПРООН 
Матеріали по темі