Влада

Через зростання курсу іноземних валют Житомир достроково погасить кредит, який брали на нові тролейбуси

14 July 2022, 12:38

Місцева влада Житомира вирішила повністю погасити кредит, який брали на нові тролейбуси. Таке рішення прийняли під час чергового засідання сесії Житомирської міської ради.

У 2019 році влада Житомира підписала гарантійну угоду по кредиту на 10 млн євро, за які придбали 49 нових тролейбусів. Для того, аби виплатити кредит, місту давали більше ніж 10 років.

Міський голова зазначив: через нестабільну ситуацію з курсом іноземних валют кредит треба виплатити зараз, аби в майбутньому не було навантаження на бюджет. Зокрема, мова йде про 235 млн грн.

«Погоджувальна рада рекомендує збільшити статутний капітал КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» на суму 235 млн грн. Сьогодні ми змінюємо статути комунальних підприємств і сплачуємо черговий транш по кредиту ТТУ на закупівлю тролейбусів, які ми придбали. Зараз ми не знаємо, що буде у державі з курсом євро та долара, а у нас є фінансовий ресурс, щоб повністю закрити цей кредит», – сказав Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.


Також мер пояснив, за рахунок чого у міста з’явився фінансовий ресурс, аби виплати кредит.

«У цьому році капітальні видатки заборонені. Ми не можемо витрачати кошти на нове будівництво, будувати спортивні комплекси або гідропарк, як ми планували, робити капітальний ремонт доріг. Але не заборонено саме робота по міжнародних проєктах. У нас є фінансовий ресурс. Зараз ми не знаємо, яким буде завтра курс долара, не дай Боже, він буде 50-60, а перекладати таке навантаження на бюджети наступних років буде неправильно», – сказав Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, 20 січня 2021 року Житомирське ТТУ дочекалося тролейбуса, без якого партію нового транспорту не могли випустити на маршрути.

Як повідомляв Житомир.info, 14 червня 2019 року Житомир підписав грантову угоду з ЄБРР по кредиту у 10 млн євро на 50 нових тролейбусів.

19 червня 2020 року до Житомира прибули два перших білоруських тролейбуси (загалом перша партія – це 5 одиниць транспорту). 6 серпня до Житомира привезли два нові тролейбуси з Білорусі з другої партії закуплених.

10 вересня 2020 року до КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» прибули 11 тролейбусів. Перед випуском на маршрути їх освятили.

18 серпня того ж року Житомир.info дізнавався, чи вплинуть загальнонаціональні страйки в Білорусі на поставку нових тролейбусів до Житомира.

Планувалося, що до кінця 2020 року Житомир отримає 50 білоруських тролейбусів. Однак станом на 21 грудня на підприємстві було 34 одиниці нового транспорту, до кінця 2020 року ТТУ мало отримати ще 4. У 2021 році Житомир очікував останню партію – це 11 тролейбусів.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тролейбус білоруський тролейбус ТТУ кредит  
Матеріали по темі