Місто

У Житомирі 300 людей увійшли до добровільного формування цивільного захисту населення, 30 з них вже пройшли навчання

5 August 2022, 16:32

У Житомирі готують помічників рятувальників. Близько трьох десятків учасників добровільного формування цивільного захисту навчають, як поводити себе у надзвичайній ситуації не тільки в теорії, а й на практиці.

«Ми покажемо, яким чином здійснюються першочергові заходи щодо гасіння звичайної пожежі, як працюють наші фахівці в умах хімічного забруднення. Також надамо змогу одягнути протигаз, одягнути захисну форму одягу. Для того, щоб вони себе відчули у ролі рятувальників», – каже заступник начальника управління ДСНС у Житомирській області Олег Держанівський.


Як воно, працювати у задимленому приміщенні та ще й у повному спорядженні, на собі відчув доброволець Олександр.

«Спершу трохи незвично, окрім диму, практично нічого не видно. Але з часом орієнтуєшся, десь до хвилини», – ділиться учасник навчань Олександр.

Окрім цього, учасникам показують, як діяти у випадку завалу, після ракетного або авіаційного удару, деблокувати постраждалих та надавати медичну допомогу. Учасники навчань переконані: в умовах воєнного стану надважливо вміти вчасно зорієнтуватись. Адже при порятунку важлива кожна хвилина.

«Я проходила курси домедичної допомоги. І в мене є дитина, і раптом, що станеться, щоб я знала, що робити. Допомогти собі, дитині, рідним», –розповідає учасниця навчань Анна.

«Необхідність є дізнатись, яка кількість людей під завалами може знаходитись, чи допомога якогось психологічного характеру. Тому, я думаю, що, окрім фізичної роботи, є маса необхідних завдань, які можна здійснювати безпосередньо на цих місцях. Тому, тут руки зайві не будуть. Тому, головне бажання і долучатися», – додає учасниця навчань Олена.

Зареєструватися у кандидати добровільного формування цивільного захисту можна на сайті ДСНС (треба заповнити анкету). А от щоб стати членом команди, потрібно пройти певний відбір.

«За потреби і за можливості, ми вже будемо телефонувати і безпосередньо зв’язуватися із тими людьми. Продивляючись списки, хто зареєструвався по Житомиру, проводимо відбір у відповідності певних вимог: стану здоров’я, віку. Якщо, наприклад, стоїть питання про надання допомоги населенню, то бажано, щоб люди мали хоча б певну медичну освіту стосовно надання першої медичної допомоги. Комплектуються підрозділи, які вже більш детально будуть проходити іще певний рівень підготовки. Станом на сьогодні у нас відібрано майже 300 осіб», – роз’яснює начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Микола Дідківський.

Разом із тим, добровільні формування залучатимуться не тільки для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, а і їх запобіганню.

«Це може бути будівництво захисних споруд, як від катаклізмів природного характеру, так і у воєнний час. Якщо ліквідація наслідків, то це може бути надання першої медичної допомоги населенню. І найголовніше – розбір завалів, відновлення будинків, очищення шляхів, підвіз, під’їзд, допоміжні роботи в відновленні мереж життєзабезпечення», – говорить начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення.

Охочим долучитися пропонується заповнити анкету: https://bit.ly/3jb91VO

Нагадаємо, 5 квітня 2022 року ДСНС закликало громадян записатися в добровольці з цивільного захисту для розбору завалів і рятування людей.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ДСНС рятувальник добровільне формування  
Матеріали по темі