Влада

Верховна рада ухвалила закон про добровільний військовий облік жінок, але крім медичних спеціальностей

7 October 2022, 17:13

Верховна рада ухвалила зміни до закону «Про військовий обов'язок і військову службу» щодо військового обліку жінок.

За відповідний законопроєкт в другому читанні та в цілому проголосували на пленарному засіданні 7 жовтня 2022 року – повідомив голова Верховної ради Руслан Стефанчук.

«7 жовтня Верховна Рада України ухвалила низку рішень, серед яких в цілому: №6482 – встановили, що жінки, які мають споріднену спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, за власним бажанням можуть бути взяті на військовий облік військовозобов’язаних», - йдеться у повідомленні голови ВР.

Водночас обов’язковим військовий облік є для жінок, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю.

«Жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних», - зазначається в ухваленому законопроєкті.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадаємо, 4 вересня заступниця міністра оборони Ганна Маляр закликала не поширювати фейки про військовий облік жінок. Водночас 6 вересня міністр оборони Олексій Резніков підписав наказ щодо чергового відтермінування строків взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік - до 1 жовтня 2023 року, а в профільному комітеті Верховної ради доопрацьовувався проєкт закону «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», який і був ухвалений 7 жовтня.

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці 2021 року вступив в дію наказ міністра оборони № 313 від 11 жовтня 2021 року: з нового 2022 року жінки певних професій (понад 100) віком від 18 до 60 років зобов’язані стати на військовий облік. 17 січня 2022 року Міноборони запевнило, що у 2022 році жінок, які не стали на військовий облік, не штрафуватимуть, бо триває перехідний період, також опрацьовується питання спрощення всіх процедур постановки на облік – як чоловіків, так і жінок. 21 січня Міністерство оборони інформувало, що розробило нову редакцію наказу щодо взяття на військовий облік жінок і надіслало його на погодження до Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України.

25 липня 2022 року в ефірі телемарафону міністр оборони Олексій Резніков запевняв, що проблем з мобілізацію в Україні зараз немає, а вручення повісток – це насамперед наведення ладу з військовим обліком

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР закон жінка військовий облік. медик  
Матеріали по темі