Фоторепортаж

Секретні інгредієнти військового кухаря із Житомира. Фотоісторія

20 October 2022, 15:59

20 жовтня відзначають Міжнародний день кухарів і кулінарів. Тому сьогодні у Житомир.info дізналися, як працює військовий кухар у одній з частин Національної гвардії України.

Антоніна вже п’ять років працює старшим військовим кухарем. Щоденно її зміна триває вісім годин, проте часто вона залишається і на 24-годинне чергування. Увесь цей час вона постійно на ногах - щось нарізає, місить, змішує, випікає та варить.

«Працюю вже давно. У мене вже другий призов. Спочатку я призивалася у ЗСУ, а з 2020 року працюю у Національній гвардії. Понад 5 років працюю старшим військовим кухарем. Робота не з легких - весь час на ногах. Потрібно слідкувати, щоб нічого не підгоріло, щоб усі інгредієнти додати вчасно. З 24 лютого моє життя дуже змінилося. І у сім’ї, і у роботі. З’явилося більше страху. Раніше приходиш на зміну, відпрацював і все. А зараз, окрім того, що роботи більше стало відсотків на 80, так іще з’явилися тривоги і страхи. А готувати потрібно з позитивними емоціями. Коли у нас нема світла - готуємо на польовій кухні. Це досить складно. Війна війною, а їсти всі захисники мають вчасно і смачно», - зазначає Антоніна.

На день жінка разом з іншими кухарями готує близько 10 різних страв для військовослужбовців. Окрім звичайного меню у військовослужбовців є ще святкове меню для особливих днів.

Жінка жартує, що пішла на службу, бо завжди любила військову форму, приміряла і зрозуміла, що то для неї. А кухарем працює тому, що хоче усіх нагодувати та зробити щасливими.

«Ще з юності мені подобалося усіх годувати, тому і перша моя освіта - кухар. Вдома також готую весь час. Стараюся, щоб усім було смачно. Хочу нагодувати усіх, щоб животи були великі та щоб всім радісно було», - сміється жінка

Каже, що найприємнішим з того, що робить, вважає роботу з тістом.

«Найбільше люблю роботу з тістом. Пироги, торти - це найулюбленіше заняття.Котлети, голубці тощо то для мене – «легкотня». А от тісто - то справжнє мистецтво та своєрідна медитація», - говорить кухар.

Антоніна ділиться, що секретних рецептів у неї немає, у роботі використовує загальнодоступні кулінарні рецепти, але не нехтує лайфхаками.

«От, наприклад, щоб тісто на вареники було еластичне - я заливаю його кип’ятком. Яєчко, цукор, сіль і швидко-швидко, мішаючи, запарити кип’яточком. Тоді варенички дуже смачні, тісто еластичне і не рветься», - ділиться жінка.

Творчості та імпровізації на кухні немає місця, бо від меню відходити не можна. Проте, щоб було смачніше, кухарі завжди додають гарні емоції

«Сьогодні у нас в меню на обід суп гороховий, консервовані помідори, булгур з овочами, куряче м’ясо, компот, хліб та сало», - говорить Антоніна. Саме хліб, сало та позитивні емоції військові кухарі тут жартома називають секретними інгредієнтами успіху захисників України.

Нагадаємо, 25 липня пресслужба новоград-волинської 30-ї окремої механізованої бригади ім. князя Костянтина Острозького розповіла про військового кухаря Олександра. Молодий чоловік родом з Черняхівщини, він продовжує династію кухарів. Працював у ресторанах за кордоном, а тепер готує для побратимів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кулінар кухар кулінарія військовий кухар День кухаря 
Матеріали по темі