Культура

У житомирському музколеджі пояснили, чому Віктор Косенко достойний, аби на його честь назвали вулицю в обласному центрі

15 December 2022, 13:45

14 грудня 2022 року у Житомирській міській раді відбулося засідання комісії з топоніміки, де розглядалося одне з актуальних для житомирян питань – перейменування вулиці Пушкінської.

Житомирський музичний фаховий коледж ім. В.С. Косенка одним із перших звернувся до мера нашого міста Сухомлина С.І. з пропозицією про перейменування цієї вулиці на вулицю Віктора Косенка. Комісія винесла на громадське обговорення три варіанти назви вулиці: вулиця Юзефа Турчинського, польського піаніста, Віктора Косенка, українського композитора, піаніста, педагога, та вулиця Мистецька.

Колектив Житомирського музичного фахового коледжу ім. В.С. Косенка просить небайдужих до історії свого рідного міста житомирян взяти активну участь в обговоренні цього проєкту та підтримати назву вилиці ім’ям корифея української музики, чия творчість давно вийшла за межі Житомира та України.


Віктор Косенко народився у Варшаві, проте провів у нашому місті 10 (а це є половиною його творчого життя) найщасливіших і найбільш насичених мистецтвом років.

Як композитор Косенко пише в Житомирі переважну більшість своїх творів (140 з 250): це фортепіанні мініатюри для дорослих і дітей, вокальна лірика, інструментальні сонати та тріо, музика до драматичних спектаклів.

Як виконавець Косенко дає в Житомирі просвітницькі концерти (близько 200), в яких виступає як соліст, знайомлячи житомирян з найвищими зразками світової класики – творами Бетховена, Шуберта, Шопена, Ліста, Чайковського, Гріга та ін. Водночас, він гуртує навколо себе творчу молодь Житомира, запрошує з гастролями відомих музикантів з інших міст України й організовує концерти, в яких бере участь вже не як соліст-піаніст, а як концертмейстер та ансамбліст. Музика у виконанні Косенка та його друзів звучить не тільки з академічної сцени, але лунає з вікон будинку на Дмитрівській, 6 (будинок, де жив Косенко з сім’єю), під якими збирається захоплена публіка. Його музика супроводжує німе кіно у кінотеатрах на Михайлівській, сеанси якого деякі меломани відвідають по декілька разів, перебігаючи з кінотеатру «Люкс» до кінотеатру «Рим» – тільки би почути великого житомирського Маестро.

Як просвітник та громадський діяч він створив у Житомирі камерне тріо, репертуар якого охопив твори усіх європейських композиторів того часу. До речі, це тріо завдяки своїй інтенсивній діяльності не мало аналогів в Україні. Брав участь у створенні і роботі симфонічного оркестру (!) (якого, на жаль, з того часу так більше і немає у Житомирі), впровадив систему регулярних якісних концертів класичної та сучасної академічної музики.

Як педагог Косенко викладав фортепіано та теорію музики у Житомирському музичному технікумі (сучасний Житомирський музичний фаховий коледж ім. В. С. Косенка виріс з музичних класів при Російському імператорському музичному товаристві, які з’явились у 1905 році, і за наступні 117 років перейменовувалися у музичну профшколу, музичний технікум, музичне училище, музичний фаховий коледж).

В 1938 році (в рік смерті Віктора Косенко) нашому навчальному закладу було присвоєне ім’я геніального митця, який віддано дарував йому своє викладацьке, композиторське та виконавське мистецтво.


Адміністрація, викладачі та студенти Житомирського музичного фахового коледжу ім. В. С. Косенка з нескінченною повагою і вдячністю роблять все можливе для гідного вшанування пам’яті видатного музиканта, який своїм життям і творчістю прославив наше місто. Саме тому колектив нашого коледжу звернувся з пропозицією про перейменування вулиці Пушкінська на вулицю Віктора Косенка.





Житомирський музичний фаховий коледж ім. В. С. Косенка

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: перейменування вулиця Пушкінська топонім комісія з топоніміки Косенко музколедж  
Матеріали по темі