Місто

У Житомирі завдяки благодійникам може з’явитися мініелектростанція, що працюватиме на газу

15 December 2022, 17:51

Мер Житомира 15 грудня підписав меморандум про співпрацю з міжнародним благодійним фондом «Ґлорі Юей», який взявся допомогти у закупівлі мегаватної газової установки для міста.

«Свого роду це – мініелектростанція, яка працює на газу», - пояснює представник міжнародного БФ «Ґлорі Юей» Микола Ореховський.

«Техніка, яка розрахована на роботу на газу і вона може працювати не 6 - 8 годин, а хоч місяць, хоч два без зупинки», - додає Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Окрім того, що газова станція здатна забезпечити безперебійну роботу лікарень та інших соціально важливих інфраструктурних об’єктів міста в умовах блекауту, вона іще й енергоефективна.

«Дана установка, окрім того, що своєю потужністю готова виробляти 1 МВт, вона іще виробляє тепло - 1,2 МВт і це здешевлює іще тепло», - коментує мер Житомира.

Коштує така когенераційна станція понад півмільйона євро, в залежності від комплектації. Тож, міжнародний благодійний фонд вже шукає донорів для фінансування проєкту.

«Мета зібрати такі кошти від закордонних донорів, для того, щоб у Житомирі лікарня міська, перинатальний центр, обласна лікарня отримали безперебійну енергію і тепло. Є замовники, які готові заради реалізації гуманітарних проєктів в Україні, посунутись в черзі», - говорить представник міжнародного БФ «Ґлорі Юей» Микола Ореховський.

Тепер усе залежить від вдалої презентації – зауважують представники благодійного фонду, розповідаючи про успішний досвід Ірпеня.

«Черга у виробництві – 8-10 місяців, і якщо ми зробимо гарну презентацію для Житомира, як це зробив Ірпінь: виробник їм погодив, підтвердив одну установку і австрійці частково покривають витрати на неї, бо Ірпінь на слуху. Але я думаю, що Житомир теж на слуху. Житомир важливий для України і логістично, щоб тут життя зберігалось, люди не виїжджали, місто працювало», - підсумовує представник міжнародного БФ «Ґлорі Юей» Віталій Коломієць.

Нагадаємо, у Житомирі 8 грудня працівники водоканалу почали роботи із монтажу генераторів, аби забезпечувати подачу води в місто у разі блекауту.

Як повідомляв Житомир.info, 24 жовтня 2022 року на позачерговій сесії міськради з резервного фонду бюджету Житомирської міської територіальної громади виділили 65 млн грн на придбання генераторів. 24 листопада мер розповідав, що Житомир отримав першу партію генераторів, а друга вже прямує до міста, але через великі черги на кордоні були затримки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: меморандум електростанція Сухомлин благодійник БФ Ореховський Коломієць 
Матеріали по темі