Культура

В житомирському соборі ПЦУ святкові різдвяні богослужіння відбудуться і 25 грудня, і 7 січня

23 December 2022, 11:30

Синод Православної Церкви України вперше офіційно дозволив проводити Різдвяні Богослужіння 25 грудня, якщо громада і настоятель храму виявлять таке бажання. Громада житомирського Свято-Михайлівського кафедрального собору таке бажання виявила, тож цьогоріч у соборі святкова служба відбудеться і 25 грудня, і 7 січня.

Про це 22 грудня повідомила пресслужба Свято-Михайлівського кафедрального собору.

Настоятель храму протоієрей Богдан Бойко у перенесенні дати святкування Різдва Христового бачить дещо більше, ніж просто бажання не святкувати одне з найвеличніших свят року разом з країною-терористом.

Нижче – відповіді отця Богдана Бойка на деякі найпоширеніші питання.

Синод Православної церкви України вперше офіційно дозволив проводити різдвяні богослужіння 25 грудня, що це означає?

Синод ПЦУ прийняв рішення про те, що всі, хто бажає цього можуть відзначати Різдво Христове 25 грудня. І тут немає мови про два Різдва, адже мова йде або про 25 (грудня), або про 7 січня. І у нашому Свято-Михайлівському кафедральному соборі ми поставили громаді питання: «що вони думають про святкування Різдва Христового 25 грудня?». І дуже багато прихожан зголосилося святкувати саме 25 числа. Саме тому 25 грудня у нас і буде святкове Богослужіння. Якщо бути більш точним, то розпочнеться святкове Богослужіння 24 ввечері, адже у Православній Церкві Богослужіння починаються з вечора, тож буде святкова вечірня, тобто вже ввечері напередодні будемо Прославляти народження Христа, а 25 буде два святкових Богослужіння о 6:45 і о 9:00 ранку. Чому так? Тому що ті прихожани, які хочуть сьогодні святкувати разом з практично всім світом народження Спасителя - будуть святкувати 25 грудня. Але ми ще, обов’язково будемо проходити весь піст, тільки 25 він скасовується для тих, хто буде святкувати. І відповідно 6 січня у нас вже буде Свята вечеря, як зазвичай.

Для багатьох людей аргументом стає «а ось мої діди/прадіди» святкували 7 січня.

Так, для багатьох це дійсно аргумент. Але для багатьох аналогічним був аргумент на початку 20 століття та його швидко знищила комуністична влада, яка прийняла рішення тоді перейти на святкування 7 січня. А все для того аби не бути такими як католики, але Ісус Христос не прийшов до католиків чи православних, Він прийшов до всіх.Тож маємо сьогодні собі уяснити немає і не може бути католицького Різдва - Різдво для всіх!

І дуже важливо, ті люди, які посилаються на своїх дідів, мають зрозуміти - це лише звичка. Так ми звикли, звичайно, але ми звикли до багатьох речей. І я думаю, що ми потихеньку все ж будемо переходити, звикати, перелаштовуватися, бо ми живемо у такий час. Думаєте коли перевели календар з 25 грудня на 7 січня, що люди не звикали? Звикали, звичайно, але почали святкувати. Дивіться інший приклад: наші діди святкували 7 листопада комуністичне свято, вони звикли до цього або перше травня, і що хтось тепер святкує? Ні! Але ж всі до того були звиклі. Тож, повторююся Ісус Христос народився для всіх. Це має бути свято всіх свят. А ми доїдаємо за новим роком.

Як святкувати у війну?

Ми сьогодні повинні зрозуміти, що таке є свято. Свято - це молитва, це Богослужіння, це колядки, але у нас все це об’єднано із застіллям. Тому ми сьогодні повинні колядувати, ми повинні ставити вертепи й прославляти народження Христа, але найперше ми повинні прийти на святкове Богослужіння. Ми сьогодні повинні максимально духовно підіймати нашу молитву і віру до того рівня, щоб наша молитва і віра знищила те зло, яке котиться ордою в Україну і ми повинні це робити. А ось вже в застіллі, ось тут себе можна обмежити, а духовно ми маємо прославляти Христа. Сьогодні нас об’єднує віра, тож її і маємо укріплювати. Ми маємо робити все для перемоги й вірю народжений Спаситель нам її принесе!

Більше читайте тут

Як повідомляв Житомир.info, в Житомирській області не планують змінювати тривалість комендантської години ні на Різдво, ні в новорічну ніч з 31 грудня 2022 року на 1 січня 2023 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Різдво богослужіння собор отець Богдан  
Матеріали по темі