Місто

Подаровані Житомиру естонські автобуси хочуть пустити на маршрути, де перевізники не виконали конкурсні вимоги

6 January 2023, 14:40

Комунальний автопарк поповнився 20 автобусами, які Житомиру передали з Естонії. Всі вони вже знаходяться у місті, втім поки на маршрути не виходять.

Коли житомиряни зможуть скористатися подарованими автобусами 6 січня журналісти Житомир.info, дізнавалися у Житомирській міській раді.

Заступника мера розповідає: наразі тривають бюрократичні процедури, транспорт проходить техобстеження, а ще потрібен персонал.

«Йде набір водіїв. У нас є оголошення у тролейбусах, у центрі зайнятості. Нам потрібно до 45 водіїв на ці автобуси. Заробітна плата залежить від кількості відпрацьованих годин, але середня зарплата від 10 до 15 тис. грн», - каже заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.

Крім того, потрібно вирішити на яких маршрутах працюватимуть автобуси. За словами Олександра Шевчука, буде оголошений конкурс.

«Процедура участі у перевезеннях на території Житомира – це конкурсна процедура. Перевізники, які оновили рухомий склад, поставили нові автобуси, низькополі для маломобільних верств населення, і інші конкурсні умови частково виконали, то вони працюють, договори ще діючі. Є перевізники, у яких на сьогодні договори закінчуються – це №5, №8, №1, №44, №26. Першочергово будемо ставити на автобусні маршрути діючі, де перевізник не виконує функції, які на нього покладені – не змінює рухомий склад, не виконує норму по випуску. У нас є маршрути, де передбачено 8 автобусів, а на випуску 3-4, для пасажирів це не зручно. Також є невирішена проблема по трамвайному маршруту, оскільки потужність електроенергії поки що не збільшується. Зараз трамвай у нас не виходить», - говорить Олександр Шевчук.

У міській раді називають маршрути, на яких транспорт не відповідає конкурсним вимогам.

«Давайте будемо відвертими – це №8, №5, №14, №44, №26, можливо і №30, але там є більш-менш нові. Є декілька маршрутів, які хотілось б змінити і покращити», - каже Олександр Шевчук.

Автобуси з Естонії вміщають до 100 пасажирів. Серед них 8 одиниць транспорту – це так звані «гармошки», але зараз не називають маршрут, де б вони могли працювати.

«Є складність, бо вони довше ніж 18 метрів, тому не всі вулиці придатні для руху такого класу автобусів. Думаю, що ми сформуємо маршрут так, щоб було комфортно пасажиру, водію автобуса й автобус міг проїхати без перешкод», - пояснив заступник мера.

Коли житомиряни зможуть скористатися новими автобусами в міській раді прогнозувати не беруться, але мають надію, що вийдуть на маршрути у січні.

«Думаю, що за два тижні точно не буде, протягом місяця дуже хотілося б щоб виїхали. Але ми не будемо чекати всіх. Якщо не буде вистачати водіїв, або чогось іншого, то ми все одно якусь частину будемо випускати, пробувати робити максимально комфортно для наших пасажирів», - говорить Олександр Шевчук.

Нагадаємо, 3 січня 2023 року до Житомира приїхали 14 автобусів з 20 подарованих Естонією.

Як повідомляв Житомир.info, через проблеми з електропостачанням, які виникають внаслідок ворожих обстрілів, у Житомирі з середини жовтня 2022 року не курсують трамваї. На початку листопада міська влада говорила про запуск комунальних автобусів по маршруту трамвая. 21 грудня 2022 року під час засідання виконкому повідомили, що отримані від Естонії автобуси «гармошки» будуть пробувати запускати за маршрутом трамвая.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: автобус Шевчук Естонія маршрут транспорт маршрутка ТТУ 
Матеріали по темі