ДОПОМОГА

Житомирянка готує сухі борщі та передає військовим на передову

16 January 2023, 15:45

«Укропський борщик» по-житомирськи для військових готує волонтерка Юлія Маєвська. Збирати сухі борщі почала ще у 2014 році, згодом взяла паузу, але почали надходити запити, тому повернулася до справи.

«З початком повномасштабного вторгнення, десь влітку мені подзвонили і сказали: скоро осінь, це не закінчиться так швидко, треба щось думати. Було важко наважитися повернутися до цієї справи, бо я вже мала досвід і розумію, на що підписуюся. Самі волонтери кажуть: хлопці просять, їм потрібно буде зігрітися і це дуже виручає. Ті, хто не куштував борщ, не розуміють, наскільки справді із простих сухих овочів може бути смачна справа. Хто вперше куштує, дуже дивується, тому що очікування набагато гірші. Так, смак трішки відрізняється, але це справжній домашній борщ», - говорить волонтерка Юлія Маєвська.

Інгредієнти для «борщику» для наших військових приносять люди. Раніше Юлія все робила силами власної родини, нині близько десяти небайдужих житомирян допомагають сушити овочі.

«Мені телефонує чоловік і каже: куди привести суху цибулю. Він почув, що цибулю важко сушити і він її вже насушив. Не запитав, де її взяти або як це робиться. Він зателефонував і запитав, куди привести. Чоловік у поважному віці, маючи свої проблеми зі здоров'ям, постійно сушить. Зараз він найбiльше сушить капусти», - ділиться Юлія Маєвська.

Коли овочі віднайшли, посушили, розклали по пакетах та герметично закрили їх передають волонтерам, які доставляють борщ військовим.

«Зазвичай точки не кажуть. Точно знаю, що у Бахмуті є, у Соледарі є. У тих найгарячіших точок «борщики» були, зараз звісно не знаю, як крайні дні відбувається, але буквально кілька тижнів тому у цих напрямках борщики поїхали», - говорить волонтерка.

Сухий борщ – це не перша потреба. Але те, що вони потрібні, волонтерка переконується кожного разу, коли отримує відгуки захисників. Юлія розповідає, що є історія, яку запам'ятає на все життя, і саме після такого розумієш – все не дарма, і кожна допомога важлива.

«Це була розмова з хлопцем, який ходив у розвідку з побратимом, вони пішли у розвідку і потрапили у засідку і тиждень не могли вибратися удвох. І він розповідав, що єдине, що у них було - це два пакетики сухого борщу. Виявилося, що сухі овочі теж дуже смачні. Тому що хлопці майже тиждень по трішки їли овочі з борщу, вони його не варили. Він розповідав, що найбільше їм сподобалася морква, вона така соковита, така смачна. Потім після моркви вони їли бурячок, а потім цибулю, суха цибуля дуже смачна. З його слів, борщики були тією стравою яка по суті їх і врятувала», - ділиться Юлія Маєвська.

«Укропський борщик» передають майже щодня. За словами Юлії, з жовтня хлопці скуштували 6 тисяч порцій.

«Пакет на 5 літрів. З жовтня поїхало близько 2 тисяч літрів», - сказала, Юлія.

Кожен може долучитися до доброї справи. Можна зробити донат або принести щось з інгредієнтів.

«В ідеалі передавати, приносити сушені овочі. Зв'язуватися зі мною, я зараз мобільна маю змогу під'їхати забрати, десь зустрітися з людиною. Буряк, морква, капуста. Крім сушених овочів, нам потрібні спеції: кріп, петрушка, сушений часник, лавровий лист, як додаткову спецію почала використовувати сванську сіль, вона додає аромату борщику і мені дуже подобається, цим люди можуть ділитися, плюс пакети. В кожен пакетик ми кладемо стік з томатною пастою 70 грамів. Тобто це теж те, чим людина може долучитися, якщо має змогу придбати томатну пасту», - говорить житомирянка.

Долучитися до доброї справи можна на сторінці Юлії в Facebook.

Як повідомляв Житомир.info, житомирянки створюють унікальні речі, а кошти з їх продажу перераховують на потреби ЗСУ.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: борщ волонтер волонтерство волонтерка 
Матеріали по темі