ДОПОМОГА

Куди у Житомирі звертатися рідним зниклих безвісти та чому не можна поширювати інформацію про розшук військових у соцмережах

17 January 2023, 13:35

Регіональний координаційний центр підтримки та супроводу родичів зниклих безвісти працює у Житомирі протягом двох місяців. За цей час близько 400 людей звернулися за допомогою. Отримати консультацію прийшла пані Наталія, вона шукає сина.

«Зник безвісти син ще 30.05. Він вийшов на зв'язок 29.05, а потім нам з військкомату повідомили, принесли сповіщення, що він зник безвісти десь у районі Бахмут, Соледар», - ділиться пані Наталія.

На яку саме допомогу можуть розраховувати люди розповідає представник офісу Уповноваженого у справах безвісти зниклих осіб Валентина Волкова

«Зі своєї сторони я, як координатор, надаю координаційний супровід, стосовно військової частини, військкоматів, отримання грошового забезпечення, отримання відповідних документів. Допомагаємо з цим всім рідним, а також надаємо юридичну консультацію та психологічну підтримку», - говорить представник офісу Уповноваженого у справах безвісти зниклих осіб Валентина Волкова.

У центрі підтримки пояснюють алгоритм пошуку зниклих безвісти під час війни.

«Я рекомендую рідним звертатися, якщо немає зв'язку три доби, тобто по стандарту. Але у мене є випадки, коли люди після одного дня без зв'язку зверталися до мене. По алгоритму дій, якщо людина не виходить на зв'язок, ми радимо спробувати зв'язатися із побратимами, з командиром, щоб вони повідомили, де знаходиться людина: при виконанні бойових завдань, чи з нею щось сталося. Якщо немає контакту, то вже я намагаюся вирішити це питання. Якщо людина має статус «безвісти зниклої», потрібно звернутися до Національної поліції, написати заяву і здати зразки ДНК. Наступне - треба звернутися до військкомату та отримати сповіщення. Також серед силових структур дуже важливим є НІБ (Національне інформаційне бюро), вони не займаються пошуком, а займаються збором інформації - гаряча лінія 16-48», - розповідає Валентина Волкова.

Рідних закликають не публікувати у соціальних мережах інформацію про військовослужбовців.

«Це інформаційна тиша, про яку всі говорять, всі застерігають. Розумію рідних, які хочуть тримати хоч якусь інформацію, але це першочергово зашкодить безвісти зниклій особі. Ми не знаємо, де він, і ніхто не виключає потрапляння у полон. Якщо він у полоні, то не відомо, що він каже. Тому інформаційну тишу рідні мають дотримуватися. Не потрібно постити фото у військовій формі, писати його дані, яка частина, бригада, ким він служив, посаду, звання – це все вказувати категорично не можна», - наголошує Валентина Волкова.

Регіональний координаційний центр надає безкоштовну підтримку та супровід. Людей закликають не вірити шахраям, які просять гроші за пошук.

«Рідні проходять цей шлях важко, адже ми розуміємо, коли людина безвісти зникла хочеться мати хоч якусь надію. На жаль, дуже багато шахраїв. Хочеться застерегти їх, кожного разу при зустрічі з людьми кажу, щоб зрозуміли, що всі, хто бере за це гроші – це однозначно шахраї», - говорять у регіональному координаційному центрі.

Отримати підтримку та супровід можна за телефоном: +380 (97) 140 37 12 або за адресою: майдан Корольова, 5. Регіональний координатор Валентина Волкова пояснює, що за для безпеки статистичних даних не розголошують, але переконує – людей або інформацію про них знаходять і наводить нещодавній приклад.

«Позитивний досвіт: до мене особисто звернувся син, який шукав свою маму. У наслідок наших пошукових дій, її було знайдено. Ось вона повернулася, її обміняли з полону, і вона повернулася до своєї родини», - каже Валентина Волкова.

Про умови інформаційної безпеки читайте тут.

Нагадаємо, в грудні 2022 року у Житомирській області почав працювати офіс Уповноваженого зі зниклих безвісти.

Як повідомляв Житомир.info, 25 квітня 2022 року пресслужба Міністерства соціальної політики України інформувала, що родичі зниклих безвісти людей можуть отримати пенсію по втраті годувальника.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: допомога пошук військовий зниклий безвісти Волкова координаційний центр підтримки та супроводу родичів зниклих безвісти 
Матеріали по темі