Місто

Що думають житомиряни стосовно вручення повісток на вулиці та що з цього приводу кажуть юристи

21 February 2023, 15:33

В Україні триває мобілізація. Ведеться чимало дискусій щодо методів вручення повісток. Зокрема, не всі вважають правомірним отримувати повістки посеред вулиці. Серед опитаних нами житомирян більшість все-таки підтримує дії працівників територіальних центрів комплектування.

«Воєнний стан, тому потрібно стати на облік у військкоматі, це ж не так, що дали повістку і відразу забирають, а просто обліковують ваші дані, звіряють все, тому я рахую, що це нормально.Так, у військкоматі проходив комісію», - каже Юрій.

«Думаю правильно, так люди вже не підуть. Хто мав, як кажуть, вже там. Та разів 10 мені вже давали повістку. Кажуть, що поки 22 роки, ти не потрібен, але ти є на обліку», - говорить Владислав.

«Як вам сказати, неправильно звісно. Ви маєте зрозуміти, що й повинні йти хлопці самі, щоб підтримати нашу армію. Не ховатися, відпочивати у нічних клубах, поки одні на передку, а інші тут відпочивають і роблять все, що хочуть. Я думаю, тут правильно і не правильно, палка з двох кінців», - ділиться Сергій.

«Позитивно, тому що потрібно захищати країну. Відвідав військкомат, оновив дані, пройшов медичну комісію», - сказав Василь.

«Потрібно захищати - це однозначно, але, можливо, якось в інший спосіб», - каже Людмила.

«Загалом негативно. Треба якось їх приносити додому, на роботу. Якщо чесно, то негативна ситуація», - говорить Тетяна.

«Нормально, в країні йде війна, якось треба не відразу брати чоловіків на військові дії відправляти, потрібно вручати, дивитися, чи придатний, який стан здоров'я і підготувати», - ділиться Оксана.

Громадяни мають стати на захист своєї країни, але все-таки чи є різниця хто та де саме вручає повістку? Міфи щодо неправомірності дій працівників ТЦК спростовує помічниця адвоката Юлія Пастух.

«Громадяни зверталися, людей постійно цікавить, оскільки люди володіють інтернетом і усюди пишуть, що вручення повісток на вулиці є незаконним. Однак я не погоджуюсь з даним фактом, оскільки законом не передбачено чітке місце вручення повіток. Військовослужбовець завжди має бути за формою, коли він на службі. Однак, повістку може вручати не лише представник військкомату - це може бути представник поліції, органу місцевого самоврядування, керівники, або інші уповноважені особи передбачені чинним законодавством», - говорить помічниця адвоката Юлія Пастух.

Фахівчиня зазначає, які дії можна вважати незаконними.

«Не можуть прийти додому, подзвонити у двері зайти і сказати що прийшли вручити повістку, або вломитися до вас в оселю. Не можуть відчинити двері машини сісти і вручити повістку, оскільки це ваше майно. Не можуть зайти на подвір'я, на територію приватного будинку і там вручити повістку», - каже Юлія Пастух.

Варто пам’ятати, що існують різні види повісток, наголошує помічниця адвоката, а також підкреслює, у яких випадках передбачена кримінальна відповідальність за ухилення.

«Ті повістки, які вручають на вулиці, про які всі сперечаються - це повістки вручаються з метою встановлення анкетних даних, це не є бойовими повістками. Відтак говорити про їх незаконність не дуже доречно, оскільки кожен громадянин України, який досяг 18 річного віку, зобов'язаний прийти до військкомату та надати свої анкетні дані, повідомити місце проживання, про місце роботи. Більше того Конституція України зобов'язує кожного громадяни України зберегти суверенітет та цілісність держави. Особу можуть притягнути до кримінальної відповідальності у тому випадку, коли особі вручено бойову повістку, у якій вказану дату, та місце прибуття з речами, особа має висновки, що вона є придатною і не прибуває вчасно без поважних причин. Є перелік поважних причин, якщо особа захворіла, то вона зобов'язана повідомити військомат та підтвердити це медичними документами. Багато, хто цього не робить і навіть у нас є клієнти, яким ми допомагаємо довести, що вони не ухилялися навмисно, а у них були сімейні обставини. Сімейними обставинами може бути смерть близької людини або члена родини», - зазначила помічниця адвоката.

Оборонний комітет парламенту планує розглянути резонансні випадки під час мобілізації. Зазначимо, що обговорити це питання вирішили після того, як одному з народних депутатів вручили повістку просто на вулиці. Про це розповів член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський в інтерв'ю для «Укрінформу».

Інтерв’ю з начальником Житомирського ОМТЦК та СП про мобілізацію, повістки в нічних клубах та виплати військовим читайте тут.

Нагадаємо, у січня 2023 року у Бердичеві двом місцевим жителям оголосили підозру за ухилення від призову.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: війна воєнний стан військовий військкомат військовозобов'язаний адвокат юрист повістка Пастух 
Матеріали по темі