Суспільство

У МОЗ роз’яснили, як відпускають ліки для тварин після введення е-рецептів

6 April 2023, 12:10

З початку квітня для придбання рецептурних препаратів, які відпускались за паперовим рецептом, додався цифровий інструмент – електронний рецепт. Це нововведення викликало чимало питань серед власників домашніх тварин, які купують ліки для своїх домашніх улюбленців у аптеці.

Як придбати ліки для лікування домашніх тварин, 6 квітня розʼяснило Міністерство охорони здоров’я.

«З впровадженням електронного рецепта перелік рецептурних ліків залишився незмінним. Тому жодних додаткових змін чи обмежень щодо відпуску лікарських препаратів для тварин не передбачається», – зазначають у МОЗ.

Як і раніше, можна придбати ліки для улюбленців у звичайній аптеці. При цьому відпуск ліків для тварин, як і раніше, здійснюється виключно за відповідним рецептом від спеціаліста-ветеринара.

«Така можливість передбачена та регулюється пунктом 5 Порядку відпуску лікарських засобів і медичних виробів з аптек та їхніх структурних підрозділів, затвердженого наказом МОЗ України від 19.07.2005 № 360 (зі змінами). Відповідно до зазначеної норми лікарські засоби (крім наркотичних (психотропних) лікарських засобів, отруйних або сильнодійних лікарських засобів) можуть відпускатися з аптечних закладів за рецептами ветеринарних лікарів, якщо інше не визначено законодавством у сфері ветеринарної медицини», – зазначають у Міністерстві охорони здоров’я.

Довідка МОЗ: Виписування та видача рецептів на ветеринарні препарати здійснюється згідно з правилами, установленими наказом Державного комітету ветеринарної медицини України від 03.06.2008 №97, зареєстрованими у Міністерстві юстиції 19 червня 2008 р. за № 544/15235. Документом встановлено вимоги до форми та оформлення рецептів на ветеринарні препарати.

Нагадаємо, 31 березня житомирян занепокоїло введення електронних рецептів з 1 квітня, біля аптек утворилися черги.

Третього квітня фармацевти розповіли, чим запасалися житомиряни в аптеках, а медики розказали, чи складно отримати е-рецепт.

Як повідомляв Житомир.info, 29 липня 2022 року МОЗ інформувало, що з серпня українці будуть отримувати електронний рецепт на антибіотики: така можливість стане доступною для закладів охорони здоровʼя, які уже зареєстровані та працюють з електронною системою охорони здоровʼя (ЕСОЗ). 1 жовтня 2021 року усі заклади охорони здоров’я розпочали видачу електронних лікарняних: у МОЗ пояснили, як це працює.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліки препарат аптека рецепт е-рецепт ветеринар  
Матеріали по темі