Місто

Ціни на Житньому ринку в Житомирі перед Великоднем: святкова випічка трохи подорожчала, вартість м’яса незмінна

7 April 2023, 14:25

Хоч і будній день, втім на Житньому ринку в Житомирі чимало люду. І це не дивно, оскільки містяни готуються до святкування Великодня. Прилавки заставлені великодніми кошиками, тематичними шоколадними смаколиками і запашними пасками різних розмірів та смаків. Від класичної, з цукровою пудрою, до пасок з вишуканими прикрасами та фруктами.

«Пасочка з родзинками, горішками, цукатами. Є ще меншенькі пасочки, дуже смачненькі. Нам до свята. І по ціні не дорогі пасочки - 45 грн, 90 грн, 55 грн, 100 грн. Зараз до польського Великодня гарно беруть паски», - розповідає продавчиня Інна.

«Це «Батоша», є 300 г, півкілограмові. Тут цукати, родзинки. Цього року трішки дорожчі будуть, ніж у минулому - 80 грн. У минулому році були дешевші, але вони смачні, їх гарно беруть. Ось такі в нас пасочки будуть, приходьте, купуйте», - говорить Галина.

«Пан Марципан» виготовляє, кожного року торгуємо, дуже хороші. Багато начинки - родзинок, цукатів. 250 г - 180 грн, 500 г - 310 грн, 1 кг - 595 грн, з яєчком - 420 грн, з вишнею 695 грн», - додає Людмила.

Не купувати, а випікати самостійно - це родинна традиція пані Анастасії. До цього привчає й доньку, мовляв, домашня випічка смакує найліпше.

«У колі сім’ї випікаємо пасочки до 20, як завжди. Ми полюбляємо їсти пасочки - це, як ніколи, смачно».

Не минеться святковий обід, зізнається Анастасія, і без м’ясних страв.

«Домашня ковбаска і шинка».

Подібне меню напланувала і пані Надія.

«Паски буду пекти, шинку, як завжди. Такого не буде свята, як раніше, але потрібно все одно родиною зібратися»

Натомість продавчиня Тетяна ділиться: у її родині усе пройде скромно та й настрою для гучних святкувань, каже, немає.

«Яйця і паска обов’язково, а там побачимо. Щось зі свого, того чим торгую, якась курочка. Не дуже шикуємо, плануємо одне, а там як буде. Головне, щоб війна швидко закінчилась».

За словами продавчині Тетяни, ціни на її товар не зросли. Тож, шматочок м’яса, хоч і курятини, дозволити собі можна.

«Такі самі, може на 50 копійок хтось десь округлив»

У м'ясному павільйоні, розповідають тамтешні продавчині, ціни теж не змінилися.

«Телятинка 170 грн, 120 грн, 140 грн, 130 грн», - коментує продавчиня

Так зване «яблучко» свинини 180 грн/кг, реберця від 100 до 180 грн, сало від 60 до 120 грн.

Що ж до вартості яєць, без яких не обходиться Великоднє свято, то за десяток фабричних правлять від 58 до 63 грн, за домашні - 70 грн.

Разом із тим, місцеві продавчині радять доповнити святкове меню фруктами і овочами. Огірки обійдуться у 150 грн/кг, ціна на помідори коливається від 90 до 110 грн, за 100 г зеленої цибулі просять 20 грн. За кілограм винограду 210 грн, а от за кілограм полуниці доведеться викласти 300 грн.

Нагадаємо, перед Великоднем у квітні 2022 року на Житньому ринку у Житомирі найдешевшу паску можна було придбати за 12 грн, за десяток яєць просили від 22 грн до 26 грн, а кілограм свинини коштував 120-130 грн.

Якими були ціни на великодню випічку, яйця та м’ясо на житомирському ринку незадовго до свята у 2021 році, дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Пасха паска Житній ринок ринок ціна яйця м’ясо 
Матеріали по темі