Політика

Верховна рада хоче додати до ДПА два обов’язкові предмети – історію України та іноземну мову

11 April 2023, 09:13

Верховна рада 10 квітня 2023 року прийняла за основу проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо обов’язкових результатів навчання» (№9046).

Про це 10 квітня повідомила пресслужба парламенту.

«Метою та завданням законопроекту є підвищення якості викладання та якості вивчення історії України та іноземної мови на кожному рівні повної загальної середньої освіти, що дозволить підвищити якість здобуття учнями результатів навчання з історії України та іноземної мови на кожному півні повної загальної середньої освіти, що має, з одного боку, посилити єдність Українського народу у розумінні його минулого, а, з іншого боку, полегшити громадянам України спілкування з усім цивілізованим світом за усіма напрямами співпраці», - йдеться у повідомленні.

Законопроект підготовлено до розгляду Комітетом з питань освіти, науки та інновацій.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що в законі «Про повну загальну середню освіту» зазначені лише два предмети (державна мова і математика), результати вивчення яких мають бути продемонстровані учнями на кожному рівні повної загальної середньої освіти під час державної підсумкової атестації.

«Проте, враховуючи величезну значимість знання історії України як об’єднавчого чинника всього Українського народу, а також важливість вільного володіння (спілкування) кожним випускником (випускницею) школи хоча б однією іноземною мовою (крім мови держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом), вважаємо, що перевірка знань з історії України та іноземної мови на кожному з рівнів повної загальної середньої освіти підвищить як якість викладання, так і якість вивчення зазначених вище навчальних предметів», - наголошують автори проєкту закону.

Нагадаємо, у вересні 2022 року Міносвіти визначили перелік предметів, з яких проводитиметься Державна підсумкова атестація в 2022/2023 навчальному році. В січні 2023 року стало відомо, що ДПА в 2023 році скасована.

Як повідомляв Житомир.info, в березні 2022 року Верховна рада прийняла закон про скасування складання ДПА, ЗНО, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування у 2022-му році.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР атестація ДПА  
Матеріали по темі