Культура

В райцентрі Житомирської області досліджують провалля, яке може бути пам'яткою історії 16-17 століття

14 April 2023, 11:05

На початку квітня у Звягелі на площі провалилося дві тротуарні плитки, комунальники взялися ремонтувати й утворилося провалля. Зараз його розкопують та вивчають, адже це може бути справжня пам'ятка історії.

«Версій багато і поки не буде здійснена повна розкопка та здійснено обстеження фахівцями, ми не можемо сказати реально що це таке. Хотілось би думати, що це могли б бути й рештки ратуші. Приміщення, вверх ведуть два відводи повітря, а з розповіді фахівців вони можуть вести лише назовні, не у двір будинку. Тут була сформована площа базарна, а там був замок, фортеця Константина Островського, а тут була площа», - розповідає місцевий краєзнавець Віктор Ваховський.

У провалі можна побачити певну споруду, також віднайшли деякі речі. Припускають, що знахідка належить до 16-17 століття. Експертну оцінку мають надати археологи.

«Запросили археологів Інституту археології України. Вчора відправили зразки кам'яних посудин, з яких зроблені арки й нам обіцяють протягом двох тижнів зробити експертний висновок з інституту археології. Попередньо оцінили пам'яткою історії орієнтовно 16-17 століття. Знайшли глиняні посудини: глечики, тарілки. Також кам'яні засоби побуту. Деякі речі були, каблучка жінки. Все це відправили. Ми також зробили геомагнітне сканування зовні, тунель який ми розкопуємо тягнеться 20 метрів в бік Звягельського замку», - говорить начальник управління культури і туризму Звягельської міської ради Олександр Широкопояс.

З цієї знахідки потрібно зробити туристичний об'єкт, переконаний місцевий краєзнавець.

«Моє особисте бачення: частину треба перекрити, достатньо буде, щоб транспорту їздити східною частиною, а тут зробити пішохідну зону. Дану локацію необхідно відкривати, як екскурсійний маршрут, бо у нас у Звягелі мало що залишилося, нас спалили більшовики у 19 році і від старих будинків практично нічого не залишилося», - каже місцевий краєзнавець Віктор Ваховський.

У Звягільському управлінні культури говорять, що на розкопки грошей з місцевого бюджету не виділяли. Фінансування знадобляться у разі створення туристичної зони.

«Комунальний трактор використовується, працює 10 працівників управління культури та туризму, копають вручну лопатами. Досліджують власними силами, жодної копійки з міського бюджету наразі, а як воно буде далі. Зрозуміло, якщо на сесії міської ради приймемо рішення зробити тут туристичну зону, будемо далі копати, зробимо як в Житомирі елементи під склом, заховаємо цю споруду можливо зробимо допуск для мешканців. Хочемо з'єднати з Звягільським замком», - сказав начальник управління культури і туризму Звягельської міської ради Олександр Широкопояс.

Нині розкопки тривають, а експертний висновок археолога мають отримати через два тижні.

Нагадаємо, 7 квітня управління культури і туризму Звягельської міської ради повідомило, що у центрі міста у проваллі виявили підземну споруду.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: провалля Звягель підземна споруда Ваховський краєзнавець Широкопояс  
Матеріали по темі