Політика

Житомирська єпархія УПЦ оприлюднила звернення до місцевої влади про релігійну ворожнечу, новий фронт і захисників

20 April 2023, 22:23

Вечері 20 квітня Житомирська єпархія, яку очолює митрополит Никодим, оприлюднила відеозвернення «до Голови Житомирської військової адміністрації, депутатів Житомирської військової адміністрації, Житомирського міського голови, депутатів Житомирської міської ради, представників адміністрацій місцевого самоврядування у Житомирській області».

Причиною стало можливе ухвалення рішення щодо заборони УПЦ.

Крім відео на сайті єпархії також оприлюднений відкритий лист до місцевої влади.

«Із перших днів повномасштабного вторгнення, наша Українська Православна Церква відразу засудила злочинні і невиправдані дії проти українського народу з боку російської федерації. Про це є відповідне звернення Предстоятеля нашої Церкви. Подібне звернення було опубліковано і нами, Керуючим Житомирською єпархією УПЦ. Ми як і тоді, так і сьогодні, чітко говоримо про те, що засуджуємо військове вторгнення росії. Нам гірко дивитися, як над нашими головами літають ракети, руйнуються будинки, перетворюються на згарище і вирви наші квітучі поля, знищується щасливе життя українців. Але, більш усього нам, українцям, боляче від того, що гинуть наші Захисники, гинуть люди, діти... Лише один Бог має право відбирати життя у людини, більш ніхто», - йдеться на початку звернення.

Згадується про допомогу переселенцям, біженцям, військовим ЗСУ, місцевим територіальним оборонам та усім потребуючим. Зазначається, що серед вірних, які регулярно відвідують храми Житомирської єпархії УПЦ «є надзвичайно багато Захисників, а ще більше їхніх рідних та близьких», також наголошується, що багато священників єпархії відправили своїх дітей на війну.

Звернення до представників влади містить прохання «бути мудрими у своїх рішеннях, не розпалювати релігійну ворожнечу на Православній Житомирщині, не відкривати штучно новий фронт, не створювати для росії "гарну картинку"». Також наголошується, що духовенство і вірячи готові стати на захист храмів.

«Будь-яким рішенням про заборону УПЦ ви принесете біль у серце тих, хто сьогодні бореться за незламність нашої України. Адже, як ви будете дивитися в очі нашим воїнам коли вони з передової повернуться до своїх домівок, а повернутися у свої храми уже не зможуть, бо їх захопили внутрішні "захисники", які війни ніколи і не бачили. Духовенство і тисячі наших вірян, в тому числі рідні та близькі Захисників нашої України, в разі потреби готові сьогодні, знаючи свої Конституційні права та Закони України, стати на захист нашої віри, Церкви, наших храмів і святинь», - зазначається у звернення Житомирської єпархії.

Нагадаємо, в Житомирській міській раді почали вивчати архіви для встановлення власників храмів, де проводять службу УПЦ МП. На 21 квітня запланована чергова сесія міської ради.

Також готується до сесії і обласна рада. Зокрема, 19 квітня на засіданні регламентної комісії розглядали звернення громадських організацій щодо внесення на розгляд сесії обласної ради питання про заборону діяльності Української православної церкви (московського патріархату) на території Житомирської області.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 24 березня 2023 року в Житомирській області налічувалося 260 парафій, які підпорядковуються Православній Церкві України, в підпорядкуванні УПЦ МП було майже в чотири рази більше.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: церква Никодим УПЦ звернення МП 
Матеріали по темі