Суспільство

З початку війни у Житомирській області через центр зайнятості роботу знайшли понад 700 переселенців, 70% з яких – жінки

27 April 2023, 14:51

Українці, які врятувались від війни втечею на більш-менш спокійні території країни, крім тимчасового житла, найбільше потребували роботи. Більшість приїжджих на Житомирщину людей працездатного віку звертались до служби зайнятості. З початку повномасштабної війни було зареєстровано понад 2200 звернень переміщених українців, 70% з яких – жінки (1560 осіб). Працевлаштувати в області вдалося за цей час 716 внутрішньо переміщених осіб: 593 – торік і 123 – вже цьогоріч. Серед них - 455 жінок.

Про це 27 квітня повідомляє Житомирська обласна служба зайнятості.

«У розпал воєнних дій робота в службі зайнятості організовувалась таким чином, аби зробити обслуговування переселенців якомога зручнішим і доступнішим. Щоб здолати чимало бар’єрів, з якими стикаються переміщені співвітчизники, ми спростили процедуру реєстрації та взяли на себе функції з розірвання трудових відносин з роботодавцями у зоні бойових дій, якщо людина не встигла звільнитись і подала нам таку заяву. І, користуючись тісними зв’язками з роботодавцями, розпочали активно їх інформувати про наших клієнтів, які вкрай потребували оплачуваної роботи. Пошук робочих місць для внутрішніх переселенців полегшила ініціатива уряду щодо фінансової підтримки роботодавців, які працевлаштовують таких безробітних» – розповідає директорка обласного центру зайнятості Галина Корінна.

Так, у разі забезпечення роботою переселенця, служба зайнятості упродовж двох місяців компенсує працедавцеві витрати на оплату праці такого працівника до 6700 грн за місяць. Близько 200 роботодавців Житомирщини скористались такою можливістю лише у минулому році.

У 2023 році переміщені з небезпечних регіонів українці продовжують шукати місця праці за місцем тимчасового перебування. З 1 січня по 26 квітня з метою пошуку роботи на Житомирщині звернулись близько 270 внутрішньо переміщених осіб, з них майже 197 жінок. На Полісся вони приїхали здебільшого з Донеччини, Херсонщини, Харківщини, Луганщини та Київщини. Більшість із них оселилися у Житомирі та Житомирському районі, де й шукають нині роботу.

«Підтримка внутрішньо переміщених осіб і учасників бойових дій є нині нашими найголовнішими пріоритетами – акцентує Галина Корінна. І служба зайнятості всіляко допомагатиме їм руйнувати будь-які бар’єри і долати проблеми, аби вони змогли себе реалізувати й комфортно почуватися у новому житті на мирній території незалежної України».

Нагадаємо, 27 квітня до Бердичева прибув уже третій потяг із переселенцями з Донеччини, як і напередодні вранці 23 квітня до Житомирської області приїхали 58 осіб, евакуйованих із зони, де ведуться активні бойові дії. А 19 квітня 2023 року до Житомирської області прибули 26 жителів Донеччини, яких евакуювали з районів активних бойових дій, їх розмістили на території Андрушівської громади.

Зауважимо, що з 18 квітня 2023 року евакуація цивільних мешканців Донеччини проводиться до Житомирської області.

Як повідомляв Житомир.info, 24 квітня 2023 року у службі зайнятості розповіли, які працівники в Житомирській області нині «в ціні»

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЦЗ центр зайнятості робота працевлаштування переселенець біженець безробітний 
Матеріали по темі