Економіка

НКРЕКП пропонує Кабміну подбати про захисту вразливих споживачів електричної енергії

18 May 2023, 16:22

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, направила лист до Уряду, в якому ініційовано питання впровадження Порядку захисту вразливих споживачів електричної енергії та надано пропозиції щодо відповідного рішення Уряду.

Про це 18 травня повідомляє пресслужба НКРЕКП.

«Створення такого документа відповідає міжнародним зобов'язанням України, у тому числі Директивам ЄС у сферах енергетики та комунальних послуг в частині соціального захисту певних верств населення та передбачено статтею 61 Закону України «Про ринок електричної енергії», - йдеться у повідомленні.

Проектом пропонується врегулювати питання захисту вразливих споживачів електричної енергії, шляхом:

визначення категорій вразливих споживачів за певними ознаками;

запровадження механізмів обліку, моніторингу та контролю за належністю споживачів до категорії вразливих;

вжиття спеціальних заходів захисту від відключення електричної енергії у вразливих споживачів з метою задоволення потреб таких споживачів в електричній енергії протягом певних періодів.

Також проектом враховуються норми чинного законодавства, що передбачають надання адресної допомоги вразливим споживачам, які відносяться до категорії енергетично бідних.

Нагадаємо, в квітні цього року голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський розповідав про розгляд кількох варіантів збільшення тарифів на електроенергію для населення – до 2,40 грн або до 2,80 грн за 1 кВт/год. Одночасно він наголошував на необхідності забезпечити захист вразливих категорій споживачів, розробивши відповідні програми цільового соціального захисту.

Як повідомляв Житомир.info, на початку березня 2023 року голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський розповідав, що в Уряді разом з Міненерго, Нацкомісією та Мінсоцполітики працюють одразу декілька робочих груп, які розглядають різні варіанти перегляду тарифу, одна з них передбачає модифікацію чинної системи субсидій, інша – різні тарифи в залежності від обсягів споживання.

24 березня Уряд ухвалив рішення про продовження спеціального періоду із пільговими цінами на електроенергію до 30 квітня 2023 року: тарифи на електроенергію для побутових споживачів зберігаються на рівні 1,44 грн/кВт год – для домогосподарств, які споживають до 250 кВт год на місяць, та 1,68 грн/ кВт год, якщо місячний обсяг споживання становить понад 250 кВт год. На засіданні 25 квітня Кабмін продовжив дію фіксованого тарифу на електроенергію для населення ще на місяць – до кінця травня 2023 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: НКРЕКП електроенергія тариф КМУ споживач адресна допомога  
Матеріали по темі