Суспільство

«Укрзалізниця» збирається запустити пілотний проєкт жіночих купе у поїздах

23 May 2023, 15:25

«Укрзалізниця» активно працює над питанням посилення безпекових заходів у пасажирських поїздах, зокрема, компанія розглядає можливість запровадження жіночих купе.

Про це 23 травня повідомила пресслужба національного перевізника АТ «Українська залізниця»

Зазначається, що розробляються IT-рішення та будуть внесені відповідні зміни до нормативних актів. Також компанія проводить консультації з юристами, міжнародними та українськими громадськими організаціями.

«Безпека українців – незалежно від гендеру – є нашим фундаментальним пріоритетом, особливо в період повномасштабної війни. Наші залізничники уважно вивчили світовий досвід, адже жіночі купе або вагони існують у деяких країнах Азії та були протестовані в Європі. Ми віримо в комплекс заходів, де тривожні кнопки та сигналізація в купе, відеоспостереження, посилене патрулювання і невідворотне покарання за будь-який доведений прояв домагань відіграватимуть ключову роль у викоріненні цього явища. Тому поточне рішення залізниці – допомогти жінкам почуватися комфортніше та безпечніше за допомогою комплексу заходів, одним з яких стане «пілот» з жіночими купе. Ми тестуватимемо їх упродовж декількох місяців та разом з громадою і фахівцями приймемо рішення щодо масштабування. Це буде залежати від реального попиту та відгуків», - зазначив голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Лященко.

Ідею пілотного проєкту щодо запуску окремих купе для жінок підтримала також Олена Шуляк, голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради України, очільниця партії «Слуга Народу».

«Створення окремих купе або ж вагонів для жінок у потягах – можливість забезпечити комфорт для тих, хто цього потребує. Охоче допоможу з реалізацією цього задуму, готова напрацьовувати необхідні зміни до правил пасажирських перевезень», наголосила Олена Шуляк.

На першому етапі послугу з купівлі квитків у жіночі купе можливо реалізувати тільки через власний мобільний застосунок «Укрзалізниці».

«Укрзалізниця» нагадує, що в 2010 році вже запроваджувала таку послугу, але вона не користувалася попитом, адже була доступною виключно в касах: жіночі купе буде запроваджено в експериментальному режимі на декількох обраних маршрутах далекого сполучення, пасажири яких проводили в дорозі багато часу.

«Усі нові та модернізовані вагони Укрзалізниці – а це близько 15% вагонів у активному використанні – наразі обов’язково оснащені камерами відеоспостереження та кнопками виклику провідника» - наголошує пресслужба перевізника.

Зауважимо, що на сайті Кабінету міністрів 15 травня опублікували петицію про запровадження окремих вагонів для жінок та чоловіків в поїздах «Укрзалізниці». Станом на 15:00 год. 23 травня петицію підписали майже 23 тисячі людей.

Скріншот з сайту петицій

Як повідомляв Житомир.info, з 1 лютого 2023 року «Укрзалізниця» запустила через Житомир поїзд Львів – Харків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Укрзалізниця поїзд потяг купе жінка залізниця петиція 
Матеріали по темі