Події

В Житомирі майже чотири роки діяла злочинна група, яка обманним шляхом набрала на людей близько 3 млн грн кредитів

29 May 2023, 17:47

Обіцяли людям роботу, а натомість брали на них кредити. Поліцейські розповіли журналістам про злочинну групу, яка майже чотири роки займалася шахрайством.

«Нами було задокументовано злочинну діяльність групи осіб, які за попередньою змовою вчиняли шахрайські дії на території області та трьох суміжних областей. Відділом міграційної поліції було задокументовано 21 епізод торгівлі людьми, 57 епізодів вчинення шахрайства і 4 епізоди вчинення вимагання», - розповідає начальник відділу міграційної поліції ГУНП в Житомирській області Максим Заярний.

Вони підшукували жителів Житомирщини, а також сусідніх областей, які перебували у складних життєвих обставинах. Привозили у Житомир, де потім утримували в орендованих квартирах, за допомогою відпрацьованої легенди оформлювали на потерпілих кредити.

«Це люди, які належали до незахищених категорій громадян, деякі з них мали низьку соціальну оцінку, деякі перебували у уразливому стані, бо були безробітні, не мали можливість навіть сплатити за комунальні платежі. Обіцяли людям, що нададуть роботу у Житомирі, охоронцем на м'ясокомбінаті, ще якусь обіцяли. Розробляли цілу легенду. Кожен зі злочинців грав певну роль, завчасно купували номера мобільних терміналів. Працівники банку перед тим, як оформити кредит продзвонювали всі номера, які вказував потерпілий, і кожна особа брала слухавку і розповідала певну легенду, щоб йому надали кредит. Деяких фізично утримували у квартирі, не давали вийти, шляхом погроз утримували, деяких шляхом обману утримували, деяких просто споювали. Деякі потерпілі казали: ну так, нас возили у Житомир, але ми ніяких кредитів не брали. І коли ми розповідали їм, вони дійсно пригадували, що брали кредит. Близько 3 млн грн - загальна сума кредитів», - каже начальник відділу міграційної поліції ГУНП в Житомирській області Максим Заярний.

В дану групу входило чотири особи. Чоловік - мешканець Черкаської області, який тимчасово проживав у Житомирі, його цивільна дружина і їх двоє товаришів, які проживали в Черняхівській громаді. По такій схемі їм вдавалося майже чотири роки обманювати людей.

«Дану злочинну діяльність особи почали з 2018 року – це те, що нам вдалося підтвердити доказово базою. Дана злочинна діяльність тривала до повномасштабного російського вторгнення 24 лютого 2022 року. За весь період було встановлено, що через руки даних злочинців пройшло 138 осіб, 16 з них вже померло за станом здоров'я і 26 осіб офіційно звернулися із заявами. На цей час всім особам, які брали участь у даній злочинній діяльності, повідомлено про підозру. Троє знаходяться під домашнім арештом. Четвертій особі вдалося покинути територію держави, бо офіційно особа є інвалідом II групи, тому мала право перетнути кордон. На даний час знаходиться у міжнародному розшуку», - сказав начальник відділу міграційної поліції ГУНП в Житомирській області Максим Заярний.

Днями слідчі завершили досудове розслідування протиправної діяльності. Учасникам групи інкримінуються торгівля людьми (ч. 2 ст. 149 ККУ), вимагання (ч. 2 ст. 189) та шахрайство (ч. 2 ст. 190 КК України). Справу передано до суду.

Як повідомляв Житомир.info, 26 травня 2023 року правоохоронці інформували, що у Житомирі викрили угрупування «чорних рієлторів», які видурювали квартири містян за шахрайською схемою.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: злочинна група угрупування поліція кредит шахрайство ГУНП Заярний поліція  
Матеріали по темі