Події

Двоє жителів Житомирської області допомагали «друзям» через соцмережі і переказали шахраям понад 17 тисяч гривень

12 June 2023, 13:06

Поліція Житомирщини закликає громадян надійно захищати свої облікові дані у мережі Інтернет, оскільки прості й давно не змінювані секретні коди легко піддаються зламу, відтак зловмисники користуються такою необачністю та, як правило, розсилають усім контактам зі зламаного акаунта прохання про грошову допомогу. А подекуди дістаються й до банківських рахунків громадян.

Про це 12 червня повідомляє пресслужба ГУНП у Житомирській області.

«Саме через необачність товариша, який не захистив свій месенджер, у таку ситуацію втрапив 30-річний житомирянин. Він одразу ж відгукнувся на прохання «знайомого», який написав приватне повідомлення, позичити 3 тисячі гривень. Однак згодом дізнався, що кошти отримав шахрай та, ймовірно, такі прохання надійшли багатьом контактам товариша. Жителька смт Хорошева таким же чином «допомогла подрузі», яка звернулась до неї у соціальній мережі. У результаті переказала на невідомий рахунок понад 14,5 тисячі гривень. Тож поліцейські закликають усіх користувачів сервісів, застосунків, месенджерів, соціальних мереж та інших онлайн-ресурсів подбати про надійний захист облікових даних», - йдеться в повідомленні.

Для цього слід дотримуватися простих правил:

Створіть складний пароль до електронної пошти, соціальних мереж, месенджерів та інтернет-банкінгу. Використовуйте двофакторну автентифікацію, де це можливо.

Складний пароль може містити:

  • 8 та більше символів;
  • Великі та малі літери;
  • Цифри та спеціальні знаки/символи.

Окремий унікальний пароль має бути для кожного акаунту, важливо періодично змінювати його.

Увага! Під час створення пароля НЕ використовуйте:

  • особисту персональну інформацію (ім’я, дату народження, адресу, номер телефону тощо);
  • загальновідомі комбінації паролів з послідовним або зворотним написанням символів або цифр (наприклад, Qwerty12, Password123456, Admin1234 та подібні).

«Тож дослухайтеся до цих порад. Пам’ятайте, що ваша недбалість може призвести до значних фінансових втрат у ваших рідних та друзів!», - закликають у поліції.

Нагадаємо, 28 квітня відділ комунікації поліції Житомирської області інформував про подібний випадок шахрайства: тоді жителька області відреагувала на прохання нібито подруги про фінансову позичку та переказала їй гроші. А через кілька годин дізналась, що сторінку товаришки у соцмережі зламали шахраї, які й розіслали її друзям листи з проханням про грошову допомогу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шахрай шахрайство ошуканство інтернет соцмережі 
Матеріали по темі