Події

Вказали реквізити на сайті для соцдопомоги і втратили майже 90 тис. грн: як жителі Житомира та області потрапили на гачок шахраїв

13 June 2023, 12:10

Користувачі соцмереж часто переходять за посиланнями, які містять інформацію про надання грошової допомоги від держави, вводять банківські дані і втрачають власні заощадження з рахунків.

Про це 13 червня повідомляє відділ комунікації поліції Житомирської області.

«12 червня до поліційних підрозділів області звернулись двоє громадян із заявами про подібні ошуканства. 49-річна жителька м. Коростеня на фішинговому сайті вказала реквізити двох банківських карток. У результаті втратила майже 28 тисяч гривень. У схожу ситуацію потрапив і 50-річний житель обласного центру. Чоловік «подарував» шахраям понад 58 тисяч гривень. Тож нині за обома випадками тривають відповідні перевірки», - йдеться в повідомленні.

Водночас поліцейські застерігають полісян від необачного розголошення особистих відомостей на сторонніх ресурсах:

- безпечно спілкуватися з представниками державних та міжнародних громадських організацій онлайн ви можете, якщо особисто здійснювали перехід у месенджери через їх офіційний сайт;

- сторонні посилання на онлайн-ресурси, навіть від знайомих, розцінюйте як недостовірну та небезпечну інформацію, що може призвести до фінансових втрат;

- під час оформлення електронних заявок, пов’язаних із зазначенням особистої інформації, звертайте увагу, чи знаходитеся ви на захищеному Інтернет-ресурсі (його адреса повинна починатися з https://, у деяких браузерах також стоїть піктограма «замок»).

- звертайте увагу на адресний рядок на посиланні переходу. Незначні зміни в електронній адресі можуть привести вас на абсолютно інший сайт (наприклад, замість gmail.com може бути gmeill.co).

- не встановлюйте на свої комп’ютери, телефони чи інші гаджети стороннє програмне забезпечення, яке вам пропонують невідомі особи для нібито отримання соціальної допомоги.


Нагадаємо, 30 квітня у Мінреінтеграції застерігали від зловмисників, які бажали «допомогти» переселенцям у соцмережах під виглядом грошових виплат.

Як повідомляв Житомир.info, 12 квітня 2023 року поліція інформувала, що на Коростенщині 55-річна жителька райцентру під час спілкування з незнайомцем назвала свої конфіденційні дані для нарахування нібито матеріальної допомоги від держави. Жінка слухняно та чітко слідувала вказівкам невідомого абонента та через деякий час отримала повідомлення від банку, але не про зарахування коштів, а зняття з картки 6 тисяч гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шахрай шахрайство ошуканство інтернет соцмережі соцвиплати соцдопомога 
Матеріали по темі