Влада

Прокуратура виграла апеляцію по справі щодо повернення громаді в Житомирській області двох водосховищ та землі

23 June 2023, 16:14

Прокурори Попільнянського відділу Коростишівської окружної прокуратури забезпечили реальне виконання рішення суду про повернення територіальній громаді Житомирського району двох водосховищ та землі вартістю понад 347 млн грн.

Про це 23 червня 2023 року повідомляє пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Установлено, що приватне товариство незаконно, без правовстановлюючих документів, протягом п’яти років користується водосховищами Лісне та Корнинське, які разом із прибережною землею займають площу 446 га. Тривалий час у них вирощували рибу. Захищаючи інтереси територіальної громади, окружна прокуратура звернулася з позовом до суду про припинення протиправного користування, а після відмови у задоволенні вимог – і до апеляційної інстанції. Правову позицію прокуратури підтримав Північно-західний апеляційний господарський суд та прийняв відповідне рішення, яке наразі реально виконано», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, позов щодо скасування дозволів виданих київському ТОВ «Захід Акватрейд» на користування водосховищами у Корнинській громаді вартістю 347 млн грн прокуратура подала в січні 2022 року.

Позовні вимоги були обґрунтовані, зокрема, таким:

у ТОВ «Захід Акватрейд» відсутні правовстановлюючі документи на водні об`єкти та земельні ділянки під ними, а використовує їх відповідач 1) за відсутності договорів оренди лише на підставі дозволів на спеціальне використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об`єктах;

дозволи на спеціальне використання водних біоресурсів видано неправомірно, без погодження з власником землі, уповноваженим органом, який би дозволив використовувати природний ресурс – земельні ділянки та водні об`єкти, які на них розміщені водосховища за межами смт Корнин;

рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування про передачу вказаних земельних ділянок у власність або користування ТОВ «Захід Акватрейд» відсутнє, що свідчить про факт самовільного зайняття земельних ділянок водосховища Лісне площею 331 га та водосховища Корнинське площею 115 га.

Рішенням від 28 вересня 2022 року Господарський суд Житомирської області у задоволенні позову прокуратури відмовив. Одним з аргументів відмови було те, що позовні вимоги про повернення земельних ділянок під водними об`єктами та водосховищ Лісне та Корнинське мали бути заявлені на користь держави в особі Басейнового управління водних ресурсів середнього Дніпра як балансоутримувача цих водосховищ, а не в інтересах Корнинської селищної ради.

Скріншот з рішення Господарського суду

Прокуратура подала апеляцію на це рішення і виграла справу в апеляційній інстанції. Зауважимо, що станом на 23 червня рішення апеляційного суду по цій справі не оприлюднене.

Як повідомляв Житомир.info, ексдиректору товариства, який 4 роки тому без будь-яких дозволів займався риборозведенням у Карабачинському водосховищі на Брусилівщині, в січні 2023 року оголосили підозру через заподіяння шкоди на понад 570 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водосховище прокуратура суд дозвіл оренда Корнин 
Матеріали по темі