Місто

Як працюватиме осередок дистанційного навчання у Житомирі та для кого його створюють

23 June 2023, 16:43

У новому навчальному році на базі житомирського ліцею №4 запрацює осередок дистанційного навчання, як окремої форми здобуття освіти.

На брифінгу 23 червня фахівців департаменту освіти пояснили, що в першу чергу цей напрямок орієнтований на учнів, котрі фізично не можуть відвідувати навчальний заклад чи уроки онлайн у реальному часі, бо, зокрема перебувають за кордоном.

«Вона організовується для учнів, які фізично не можуть відвідувати навчальний заклад, і для другої категорії учнів – талановитих дітей, які мають індивідуальну освітню категорію. Наприклад – професійно займаються спортом, і їхній графік тренувань, змагань не співпадає з відвідуванням закладу. Трохи більше 4500 тисяч учнів (з Житомирської громади), які перебувають за кордоном, у цьому навчальному році навчалися майже у 50 країнах світу. Найбільше наших дітей навчалося у Данії, Нідерландах, Великій Британії, Італії, Іспанії, Фінляндії, у решті країн менше. Ці діти перевантажені, вони не встигають, у них немає можливості навчатися у першу зміну – очно, або за дистанційними технологіями», - розповідає головний спеціаліст департаменту освіти Житомирської міської ради Ольга Єрмакова.

Навчання у дистанційному осередку проходитиме у двох режимах.

«Синхронний режим передбачає безпосередньо онлайн-уроки, спілкування у просторі інтернету. Асинхронний режим передбачає віддалене спілкування, коли дитина у можливий для неї вільний час може зайти на сайт закладу і працювати там, спілкуючись опосередковано з вчителем», - коментує Ольга Єрмакова.

«Тобто, асинхронний режим передбачає, що вчитель записує урок і учень через деякий час його може проглянути», - додає заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

Фахівці наголошують: батькам не варто боятися стосовно якості освітнього процесу.

«По-перше, це готовність педагогів, які володіють технологіями, які добре знають контент і досвід. По-друге, є певні вимоги до обладнання, на якому будуть працювати педагоги», - говорить головний спеціаліст департаменту освіти Ольга Єрмакова.

«Буде окреме приміщення, ми готуємо умови для вчителя. Засоби зв’язку тягнемо окремо, щоб інтернет не розсіювався», - зауважує заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

На зараз, кажуть у департаменті освіти, вже є близько 20 учнів, які хочуть навчатися в дистанційному форматі.

«Сьогодні є заяви до 1 класу, до 8 класу і до 10 класу. Іде спілкування з батьками і бажаючими на цій паралелі. Зараз триває процес, але до 20 учнів уже є», - зазначає головний спеціаліст департаменту освіти Житомирської міської ради Ольга Єрмакова.

Обираючи дистанційне навчання, як окрему форму здобуття освіти, батьки мають забрати документи зі школи, де їхня дитина навчалась раніше, та подати документи на зарахування до ліцею №4. Але батьки у будь-який момент зможуть змінити форму навчання, а разом із тим і навчальний заклад – роз’яснюють фахівці.

«Протягом навчального року вони можуть забрати документи з цієї школи і перевестись у іншу школу, або повернутись до своєї. Ми давали рекомендації дирекціям шкіл: якщо дитина протягом року повернеться туди, де раніше навчалась, вони її зобов’язані взяти на навчання», - підсумовує заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

Нагадаємо, на позачерговій сесії Житомирської міської ради 6 червня директорка ліцею № 4, депутатка міської ради Оксана Журавська розповідала про новий формат навчання, який пропонуватимуть у 2023-2024 році для дітей.

Як повідомляв Житомир.info, 30 травня 2023 року під час звіту за минулий рік Житомирський міський голова Сергій Сухомлин розповів, що з-за кордону досі не повернулися 4600 житомирських дітей, частина з них може залишитися там назавжди.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: навчання департамент освіти дистанційне навчання Єрмакова ковтуненко ліцей школа ліцей №4 
Матеріали по темі