Місто

Бельгійські традиції й український характер: у житомирській броварні Шульц v.2.0. презентували пиво Бланш

26 June 2023, 15:46

Світло-солом’яний колір з природною мутністю, неповторний аромат з нотками апельсинової цедри, щільна піна та приємний кислуватий присмак. Це про Бланш – пшеничне нефільтроване пиво, родом із Бельгії.

Нині це світле пшеничне пиво бельгійського стилю переживає ренесанс, адже на тривалий час було майже забутим. Напій з багаторічною історією взялися відроджувати зокрема й у житомирській Броварні Шульц v.2.0.

«Близько 600 років тому у Бельгії з’явився Бланш. Це було пшеничне пиво з різними присмаками. Потім про нього забули, і тільки у 1982 році в Бельгії знайшлася людина, яка зварила Бланш де Брюссель. Для виготовлення цього неординарного пива використовується відбірний пшеничний солод (70%) й поєднується з ячмінним (30%). Туди додається цедра апельсина й коріандр. Воно дійсно завоювало весь світ. Ми використали цей особливий рецепт, але з урахуванням українського характеру. І вийшов Бланш де Шульц», – розповідає головний пивовар та ідейник броварні Даніель Ваша.

Технологія виробництва пива цього сорту має свої фішки. Житомирський бровар розкриває деякі секрети.

«Процес затирання – змішування солоду з водою – починається на льодяній воді. Це така фішка, яка дає пиву м’який смак. Потім додаються вівсяні пластівці й борошно, саме тому напій мутний. Коли це все зварили, додаємо ще цедру апельсина з острова Кюрасао й частину меленого коріандру. Все це разом переброджує і дає напою той особливий пікантний аромат. І солод, і дріжджі, й цедру, й коріандр ми купили в Бельгії, щоб максимально відродити оригінал, але у нас таки вийшов оригінал українського типу», – каже пивовар.

Цікаво, що Бланш має і свої особливості подачі. А під час наливання напою у келих утворюється рясна та щільна піна, яка не зникає в процесі розпивання.

«Воно наливається у вузькі високі келихи. Стійка піна утворює зверху ніби квітку тюльпана. Саме така подача дозволяє зберегти той неповторний аромат цитрусових плодів», – зазначає Даніель Ваша.

Ковток за ковтком насолоджуватися освіжаючим смаком легкого «білого пива» – що може бути краще у літню спеку. Важливо, що в інтерпретації житомирських броварів Бланш отримав надзвичайно легкий характер, тож можна не обмежуватися лише одним келихом.

«Це неміцне пиво, справді літній варіант, вміст алкоголю – 3,8%. Воно легко п’ється, відмінно втамовує спрагу. Його можна випити багато і, навіть вийшовши під палюче літнє сонце, лишатися людиною, не боячись різкого «удару по голові», – жартує Даніель Ваша.

… Легкий плюскіт напою, що ллється у келих, характерне шипіння бульбашок та прохолодна роса на скляних стінках – навряд чи знайдеш щось ліпше, коли за вікном +30°C. Збирай друзів та нумо в Шульц v.2.0! Відчуй новий смак житомирського літа!



Замовити столик можна за номером: 380 (63) 533 03 00.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: броварня пивоварня Шульц пиво бланш  
Матеріали по темі