Влада

Кабмін підготував новий перелік населених пунктів зон радіоактивного забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС

3 July 2023, 10:03

Державне агентство України з управління зоною відчуження повідомляє про оприлюднення проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України».

Про це 22 червня повідомила пресслужба ДАЗВ.

«Метою прийняття проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України» (далі – проєкт акта) є приведення нормативно-правових актів щодо віднесення населених пунктів до зон радіоактивного забруднення у відповідність із Законом України від 28 грудня 2014 р. № 76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» та експертними висновками про радіологічний стан населених пунктів, підготовленими за результатами проведеної у 2011 році загальнодержавної дозиметричної паспортизації», - йдеться у повідомленні.

Проєкт акта та пояснювальна записка до нього розміщено на вебсайті Державного агентства України з управління зоною відчуження за посиланням: https://dazv.gov.ua/ua/plugins/userPages/1100

Зауваження, коментарі та пропозиції до проєкту акта просимо надати до 22 липня 2023 року в електронній формі на адресу Державного агентства України з управління зоною відчуження: sw@dazv.gov.ua (завідувач сектору з наукової роботи, тел. 594-82-43).

Звіт про результати громадського обговорення буде розміщено на вебсайті Державного агентства України з управління зоною відчуження.

У пояснювальній записці зазначено, що постанову розроблено на виконання Закону України від 28 грудня 2014 р. № 76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», доручення Кабінету Міністрів України від 27.05.2023 № 5589/5/1-23.

Зазначеним законом внесено зміни до статті 2 Закону України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи», а саме:

виключено зону посиленого радіологічного контролю із переліку зон, забруднених внаслідок Чорнобильської катастрофи;

визначено, що межі забруднених зон установлюються та переглядаються Кабінетом Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, за погодженням з Національною академією наук, центральними органами виконавчої влади, сільського господарства та з питань продовольчої безпеки держави, безпеки використання ядерної енергії, управління зоною відчуження та зоною безумовного (обов’язкового) відселення, на основі експертних висновків.

Проєктом постанови Кабміну пропонується:

затвердити новий перелік населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, відповідно до експертних висновків про радіологічний стан населених пунктів, підготовлених за результатами проведеної у 2011 році загальнодержавної дозиметричної паспортизації;

визнати такими, що втратили чинність, постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України, якими відносилися населені пункти до зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи у попередні періоди.

Зазначається, що експертною групою Національної комісії з радіаційного захисту населення України, до складу якої входили провідні науковці, спеціалісти центральних органів виконавчої влади, підготовлено 12 експертних висновків про радіологічний стан (відповідно до кількості областей) у 2163 населених пунктах, які узгоджено з усіма суб’єктами експертизи, а саме: Національною академією наук України, центральними органами виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у сферах охорони здоров’я, управління зоною відчуження та зоною безумовного (обов’язкового) відселення, охорони навколишнього природного середовища, безпеки використання ядерної енергії, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі, та схвалено Національною комісією з радіаційного захисту населення України.

Зауважимо, що в запропонованому проєкті постанови Кабміну Коростень та Овруч не входять до зони забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС, в додатках є лише села Коростенського району:




Народний депутат від Коростенського округу Володимир Арешонков прогнозує, що затвердження постанови Кабміну викличе соціальні потрясіння і напругу серед населення.

Про це він 29 червня написав на своїй сторінці у Facebook.

«Постановою пропонується перегляд населених пунктів, які станом на тепер віднесені до тієї чи іншої категорії зон радіоактивного забруднення.Прогнозую, що для багатьох новий перелік може стати неприємною несподіванкою, а тому звертаю увагу очільників громад, депутатів місцевих рад, громадських організацій, що в усіх нас дуже мало часу, щоб проаналізувати комплексно наслідки "оптимізації" зонування в контексті соціального захисту населення. Звертаюсь до всіх вас, шановні, та прошу об’єднатись навколо цієї надважливої теми, зважено підійти до аналізу урядової постанови, яка ще не набула чинності, аби уникнути соціальних потрясінь і напруги серед населення», - йдеться у дописі.

Згодом нардеп закликав очільників громад, депутатів місцевих рад, представників громадських організацій, небайдужих активістів північних районів на обговорення проєкту постанови, яке відбудеться 3 липня в Коростенській міськраді.

Як повідомляв Житомир.info, у вересні 2021 року пресслужба обласної прокуратури інформувала, що в Житомирській області правоохоронці викрили та припинили діяльність злочинної групи з корупційними зв’язками, яка «спеціалізувалася» на привласненні компенсаційних бюджетних коштів за втрачене майно при відселенні з радіоактивно забруднених територій: до складу групи входили посадовці РДА та ОДА, за кілька років такої діяльності злочинці «заробили» понад 4 млн грн. В червні 2022 року правоохоронці оголосили підозру посадовцям і підприємцям – членам організованої злочинної групи, які упродовж 2017-2020 років заволоділи близько 4,5 млн грн бюджетних коштів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ ЧАЕС Арешонков радіація пільги Чорнобиль 
Матеріали по темі