Події

В Житомирській області знову ошукали пенсіонера: хотів отримати матеріальну допомогу і втратив 50 тис. грн з кредитки

3 July 2023, 11:59

2 липня до Звягельського райвідділу поліції звернувся 69-річний містянин, чоловік розповів, що з його кредитної картки невідомі особи зняли 50 тисяч гривень.

Про це 3 липня повідомляє пресслужба поліції Житомирської області.

«Як з’ясували поліцейські, кілька днів тому пенсіонер натрапив у месенджері «Viber» на оголошення про можливість отримання матеріальної допомоги. Тож він перейшов за вказаним там посиланням та на невідомому ресурсі ввів відомості про свою пенсійну картку. Потому до чоловіка зателефонував незнайомець, який назвався працівником банку та попросив натиснути певні клавіші на телефоні, нібито для підтвердження операції отримання коштів. Таким чином ошуканець отримав доступ до чужого банківського рахунку», - йдеться у повідомленні.

Слідчі розпочали досудове розслідування за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) КК України.

Водночас правоохоронці Житомирщини застерігають громадян від необачного розголошення особистих відомостей у мережі Інтернет:

під час оформлення електронних заявок, пов’язаних із зазначенням особистої інформації, звертайте увагу, чи знаходитеся ви на офіційному Інтернет-ресурсі (перевіряйте контактну інформацію та правильність написання його назви в адресному рядку, адже навіть один змінений символ свідчить про підробку сайту);

зверніть увагу, що на захищеному вебсайті адреса повинна починатися з https://, у деяких браузерах також стоїть піктограма «замок»;

сторонні посилання на онлайн-ресурси, навіть від знайомих, розцінюйте як недостовірну та небезпечну інформацію, що може призвести до фінансових втрат;

пам’ятайте, що справжні працівники банків ніколи не запитують ваші паролі доступу до рахунків, секретні коди, що надходять на телефон, цифри зі звороту картки (CVV-код). За найменших сумнівів припиняйте телефонну розмову та особисто зверніться до фінансової установи.

Нагадаємо, в 2022 році понад 481 млн грн вкрали карткові шахраї в українців, це на 46% більше ніж у 2021 році. Більшу частину цієї суми шахраї вкрали використовуючи соціальну інженерію, коли люди під психологічним тиском або обманом самі переказують гроші шахраям або розкривають їм дані своїх карток.

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці червня 2023 року житель Миропільської громади Житомирської області переказав шахраям майже 240 тис. грн за неіснуючий автомобіль.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шахрай банківська картка пенсіонер поліція шахрайство 
Матеріали по темі