Події

СБУ припинила роботу сервісу, який дозволяв анонімно телефонувати в Україну: до організаторів «бізнесу» причетний і житомирянин

3 July 2023, 15:02

Кіберфахівці Служби безпеки викрили ділків, які здійснювали перемаршрутизацію міжнародних дзвінків в Україну. Їхні послуги дозволяли будь-кому із-за кордону анонімно телефонувати в нашу державу.

Про це 3 липня повідомляє пресцентр СБУ.

«Цим каналом користувалися також росіяни, що створювало додаткову загрозу національній безпеці України. У результаті комплексних заходів вдалося встановити 4-х організаторів нелегального бізнесу. Їм уже повідомлено про підозру, а діяльність «телефонного сервісу» припинено. За матеріалами слідства, ділки використовували PROXY-сервери, новітні технології ІР-телефонії та спеціалізоване програмне забезпечення. Це дозволяло обходити центри комутації вітчизняних операторів і робило всі дзвінки, що проходили через «сервіс», невидимими для українських правоохоронних органів», - йдеться в повідомленні.

За наявними даними, щотижня ця незаконна діяльність приносила ділкам до 50 тис. дол. США.

Щоб «заплутати сліди», організатори «бізнесу» використовували підставних осіб з-поміж соціально незахищених верств населення.

Проте українська спецслужба викрила та припинила незаконну діяльність.

На підставі зібраних доказів 4-м фігурантам оголошено про підозру за ч. 3 ст. 28 та ч. 5 ст. 361 Кримінального кодексу України (несанкціоноване втручання в роботу інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж). Зловмисникам загрожує до 15 років позбавлення волі. Заходи проводили співробітники СБУ та Національної поліції за процесуального керівництва Київської міської прокуратури.

А у пресслужбі поліції Києва уточнюють, що до складу організованої злочинної групи входило четверо осіб, з-поміж яких є житомирянин.

«Слідством встановлено, що організаторкою самої схеми виявилася 26-річна киянка, яка долучила до співпраці уродженку Івано-Франківщини, 1987 року народження, житомирянина, 1986 року народження та мешканця Запоріжжя, 1978 року народження», - додають у відділі комунікації поліції.

Як повідомляв Житомир.info, 26 лютого 2022 року МВС інформувала, що в Україні фіксують випадки фейкових дзвінків з номерів військовослужбовців близьким та рідним. У міністерстві давали поради, як виявити обман

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ дзвінок телефонія  
Матеріали по темі