Влада

Генпрокуратура хоче повернути державі понад 290 га радіаційно небезпечних земель у Житомирській області, які незаконно передали в оренду

3 July 2023, 16:56

Офіс Генерального прокурора звернувся до суду з позовом з метою повернення державі забруднених внаслідок Чорнобильської катастрофи понад 290 га земель.

Про це 3 липня повідомляє пресслужба Генпрокуратури.

«Після аварії на Чорнобильській АЕС значна частина земель сільськогосподарського призначення зазнала радіоактивного забруднення. Лише на Житомирщині налічується понад 30 тис. га таких земель. Ще у 1991 році встановлено перелік населених пунктів на території Народицького району Житомирської області, віднесених до зони безумовного (обов’язкового) відселення, у тому числі смт Народичі. У подальшому за результатами проведених робіт із землеустрою на території Народицької селищної ради визначено земельні ділянки загальною площею 3843 га, які віднесено до зони обов’язкового відселення. Ці землі віднесено до радіоактивно забруднених, вони не можуть використовуватися в сільськогосподарському виробництві», - йдеться у повідомленні.

Щодо радіаційно небезпечних земель, до яких відносять зону обов’язкового відселення, законодавством встановлені суттєві обмеження у використанні. Заборонено передачу їх у приватну власність, ведення сільськогосподарської, лісогосподарської, виробничої та іншої діяльності через ризик заподіяння суттєвої шкоди здоров’ю населення внаслідок споживання продукції, вирощеної на таких земельних ділянках. У зв’язку зі спеціальним режимом використання цих земель, повноваженнями з розпорядження ними наділений виключно Кабінет Міністрів України.

«Водночас, на частину цих земель – 290 га селищною радою зареєстровано право комунальної власності. А селищною військовою адміністрацією Коростенського району з перевищенням повноважень їх передано в оренду фермерському господарству для ведення товарного сільськогосподарського виробництва», - інформує прокуратура.

Офіс Генерального прокурора звернувся до суду з позовом в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України про усунення перешкод у користуванні цими земельними ділянками шляхом скасування державної реєстрації права, визнання незаконним і скасування розпорядження, визнання недійсним договору оренди та повернення понад 290 га земель.

Як повідомляв Житомир.info, в січні 2022 року прокуратура Житомирської області інформувала про припинення незаконного користування понад 100 га радіаційно забруднених земель вартістю 19,3 млн грн, які Народицька селищна рада неправомірно передала сільгоспвиробникам. В липні цього ж року прокуратура повідомила про вилучення з незаконного користування майже 330 га землі зі статусом радіоактивно забрудненої території унаслідок Чорнобильської катастрофи, які селищна рада Коростенського району у січні 2021 року надала фермерам для ведення товарного сільськогосподарського виробництва неправомірно. На той час в судах було більше десятка позовів прокуратури щодо скасування рішень Народицької селищної ради про передачу сільгоспвиробникам радіаційно забруднених земель.

Довідкова інформація: За даними головного управління Держгеокадастру в Житомирській області, станом на початок 2016 року на Житомирщині налічувалось понад 33 тисячі гектарів радіоактивно забруднених с/г угідь, які заборонено використовувати у виробництві. Найбільша їх площа припадала на колишній Народицький район – 22,19 тис. гектарів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: прокурата земля Народичі оренда суд радіація ЧАЕС генпрокуратура 
Матеріали по темі