Події

В Житомирській області передали до суду справу організованої групи, яку піймали більше року тому на незаконній вирубці дубів

19 July 2023, 12:21

Справу трьох «чорних лісорубів» які незаконно вирубували дуби у лісах Бердичівського району для подальшого збуту передали до суду.

Про це 19 липня повідомила пресслужба ГУНП Житомирської області.

«18 липня слідчі слідчого управління ГУНП в Житомирській області вручили обвинувальний акт організатору та двом його спільникам, які незаконно вирубували дуби у лісах Бердичівського району. Слідством встановлено, що свою протиправну діяльність члени організованої групи проводили взимку 2022 року. 39-річний житель Бердичева був організатором та до протиправних дій залучив своїх знайомих, двох містян віком 30 та 29 років. Спільники незаконно зрубали 47 сиророслих дубів, у подальшому різали деревину на колоди та перевозили до місць збуту», - зазначають у повідомленні.

На початку лютого 2022 року дії чоловіків були викриті поліцією, а у травні 2023 року, після отримання висновків призначених експертиз, слідчі оголосили про підозру всім трьом спільникам

«Організатор підшукав приміщення для складування та обробки деревини, забезпечив співучасників інструментом, спецавтомобілем з краном-маніпулятором, наказав дотримуватися конспірації та сам підвозив їх до місць порубки дерев. Співучасники-брати, у свою чергу, обирали кращі сортові дуби у Романівському лісгоспі, спилювали їх та розкрижовували на колоди для зручного транспортування. Злочин ретельно приховували - за деревиною приїжджали вночі, вантажили на спецавтомобіль та доставляли на пилораму, що на території Осиківської сільської ради Бердичівського району. Експертиза встановила, що злочинне угруповання заподіяло державним інтересам та довкіллю шкоди на майже 900 тис. грн», - йдеться у повідомленні Житомирської обласної прокуратури.

Усім трьом поплічникам інкриміновано незаконну порубку дерев у лісі, перевезенні та збуті незаконно зрубаних дерев, що спричинило тяжкі наслідки, вчинені організованою групою (ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України). Старший з чоловіків також обвинувачується в організації вказаних кримінальних правопорушень (ч. 3 ст. 27 КК України). З метою забезпечення доказів та подальшої спецконфіскації, вилучено і накладено арешт на один вантажний і два легкові автомобілі та бензопилу. Заявлено позови про стягнення з обвинувачених заподіяних збитків на зазначену суму. Учасникам групи загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 7 років.

Як повідомляв Житомир.info, 31 травня 2023 року поблизу села Будичани Житомирського району екологи зафіксували незаконну вирубку понад сотні дерев. Завдані збитки перевищують 1,5 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дерево вирубка порубка ліс дуб 
Матеріали по темі