Події

За пів року в Житомирській області зафіксували понад 70 випадків хвороби Лайма, переносником якої є кліщі

3 August 2023, 15:08

Літній відпочинок не лише дарує позитивні емоції, а й може нести потенційну небезпеку. Мова йде про іксодових кліщів, в яких нині (з серпня по жовтень) настав другий сезонний період активізації.

Про це 2 серпня повідомила Державна установа «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я».

«Іксодові кліщі можуть переносити збудників небезпечних захворювань людини і тварин: кліщового енцефаліту, бореліозу (хвороба Лайма), хвороби Міямото. За перше півріччя 2023 року в Житомирській області зафіксовано 71 випадок хвороби Лайма (поміж хворих – 5 дітей). Зустріти кліща можна не тільки в лісі, парку чи сквері, а й на будь-якому газоні. Найчастіше вони сидять у траві, на висоті 20–60 см, і лише зрідка потрапляють на невисокі кущові рослини. Збудники потрапляють у наш організм під час присмоктування кліща», - йдеться в повідомленні.

У лабораторному центрі розповіли, як уберегтися від кліщів.

7 простих порад:

1. Якщо ви зібралися на прогулянку, насамперед подбайте про відповідне вбрання. Найбільш безпечним буде одяг із довгими рукавами, світлого кольору. Бажано вдягнути штани і заправити їх у шкарпетки.

2. Для захисту використовуйте репелент — спеціальний засіб, що відлякує кліщів. Він може бути у вигляді аерозолю, мазі тощо. Дотримуйтеся інструкції з використання засобу. Обов’язково зверніть увагу на тривалість його дії та не забувайте використовувати повторно.

3. На прогулянці тримайтеся ближче до центру стежки та не заходьте у траву обабіч: саме там кліщів найбільше.

4. Коли кліщ чіпляється до вашого одягу — залишається нерухомим, аж доки ви припините активно рухатись, сядете чи ляжете. Саме тоді нападник починає шукати місце прикріплення до тіла — повільно переміщується знизу вгору. Цей процес може тривати від 30 хвилин до трьох і більше годин, а іноді навіть кілька днів.

5. Оглядайте себе та своїх близьких кожні дві години рід час прогулянки. Відчути укус кліща майже неможливо: тварина виділяє анестетичну речовину, що знеболює укус. Потрібен ретельний огляд, оскільки нападником може бути і так звана німфа — молодий дуже маленький кліщ.

6. Одразу після повернення додому ще раз огляньте дітей, тварин і себе: найкраще це зробити в білій ванні з добрим освітленням.

7. Одяг, який ви зняли, слід ретельно почистити і випрати. Те саме зробіть із речами, якими ви користувалися на прогулянці. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща.

Також у лабораторному центрі додали, що робити, коли кліщ таки присмоктався.

5 важливих кроків:

• Одразу зверніться до лікаря. У травмпункті вам допоможуть витягти кліща і проконсультують щодо подальших дій.

• Якщо поблизу немає лікаря, видаліть кліща самостійно. Для цього можна використовувати спеціальний пристрій для видалення кліщів, що продається у ветеринарних аптеках («кліщосмик»). Треба притиснути його до шкіри, підсунути під кліща, акуратно розхитати кровопивцю з боку в бік (адже хоботок надійно «зацементовано» в ранці слиною тварини). Опісля повільно викрутити нападника (крутити можна у будь-який зручний для вас бік).

• Якщо нема пристрою — зробіть це пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, або пінцетом чи петлею з нитки. Витягайте кліща поволі — без ривків!

• Важливо видалити кліща разом із хоботком. Якщо ж він відірвався, видаліть рештки стерильною голкою.

• Після видалення кліща ранку потрібно змастити антисептиком, а руки вимити з милом.

Нагадаємо, наприкінці червня цьогоріч у Житомирській області фіксували збільшення кількості випадків хвороби Лайма, переносником якої є кліщі. Так, за п’ять місяців цього року вже зареєстровано 45 випадків цієї недуги, а це уп’ятеро більше, аніж за цей же період торік. 28 червня Житомир.info поцікавився, чи проводили у Житомирі протикліщову обробку парків, однак комунальники сказали, що поки питання обробки лише обговорювали, адже у місцях відпочинку бігають білки та гуляють собаки, тож директор КП «Парк» Сергій Бондар зауважував, що планують звертатися до відповідних служб, аби комплексно його розглянути й вирішити його.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кліщ хвороба Лайма лаборатоний центр 
Матеріали по темі