Місто

Голова НСЗУ у Житомирі розповідала про «Доступні ліки» та прокоментувала обшуки у лікарні №2

15 August 2023, 14:52

У Житомирській області понад сотня медичних закладів мають договори з Національною службою здоров'я України. Загальна сума цих договорів складає 4 млрд 600 млн грн. Про це журналістам 15 серпня розповіла голова НСЗУ Наталія Гусак.

«У Житомирській області цього року у 119 надавачів, не всі вони комунальні, а є приватні та лікарі ФОПи, ми закупили медичних послуг на суму 4 млрд 600 млн бюджетних коштів. Вже у цьому році безперебійно, без будь-яких затримок, день у день, як передбачено графіком по казначейству, ми оплатили надавачам медичних послуг, тобто закладам, лікарням, ЦПМСД, поліклінікам, на Житомирщині близько 3 млрд бюджетних коштів», – говорить голова Національної служби здоров'я України Наталія Гусак.

В Житомирській області продовжують реалізувати програму «Доступні ліки». У 2023 році було виписано понад 379 тисяч електронних рецептів, за якими можна отримати ліки безоплатно або з доплатою, але з цим є проблеми у деяких населених пунктах.

«Ми бачимо, що в деяких регіонах відсоток відпущених ліків по виписаних електронних рецептах у селах складає менше ніж 20%, тобто люди виписують і лише 20 % отримає ліки. Чому це так? Тому що не готові їхати за 7-40 км і залишаються без ліків. На Житомирщині такий відсоток вищий – це 30%. Безумовно, це не 100% і не так, як у Житомирі, де відсоток погашених майже 90% від відсотка по виписаних рецептах. Ми для себе дивилися північ Житомирщини, там насправді є проблема з доступністю програми до людей», – розповідає голова Національної служби здоров'я України Наталія Гусак.

Цього року збільшився попит на послуги з реабілітації. Перша заступниця начальника Житомирської ОВА розповіла, у скількох закладах надають таку допомогу.

«Станом на 14. 08. 2023 у Житомирській області функціонує 465 ліжок відновлювального лікування у 14 закладах спеціалізованої та високоспеціалізованої медичної допомоги, зокрема 56 для дітей. Це по статистиці, скільки закладів у нас законтрактовані», – сказала перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко.

Голова НСЗУ прокоментувала обшуки у житомирській лікарні №2, які ймовірно були пов’язані з лікуванням хворих на коронавірус, на що служба здоров’я виділяла кошти.

«Так трапляється, зараз трапляється все частіше, розпочавши трансформацію системи охорони здоров'я, не всі керівники, засновники зрозуміли, що це величезні кошти, якими потрібно правильно розпоряджатися. Зараз не говорю конкретно про житомирську лікарню, бо там ведеться слідство. У нас правоохоронці запитали окрему інформацію, ми її надали зі свого боку. Якщо будемо бачити, що там насправді є зловживання з точки зору того, що неправильно вносилися дані в електрону систему охорони здоров’я, а у нас є такі приклади в лікарнях інших областей. Ми зараз активно співпрацюємо з правоохоронними органами. У таких випадках НСЗУ є потерпілою стороною. Чекаємо по житомирській лікарні, не можемо назвати ще пакет, у нас затребували всю документацію, ми завжди у таких випадках співпрацюємо», – сказала Наталія Гусак.

Нагадаємо, зранку 10 серпня в житомирській лікарні №2 працівники департаменту стратегічних розслідувань та головного слідчого управління Нацполіції проводили обшуки в кабінетах керівництва лікарні, завідувачів відділень та ряду лікарів. Працівники та пацієнти лікарні запевнили, що на роботі закладу це не позначилося, а в ДСР уточнили, що обшуки пов’язані з організацією схеми незаконного отримання від НСЗУ бюджетних коштів, які виділяються на фінансування наданих медичних послуг для населення, Кримінальне провадження розслідується за декількома статтями. Ближче до вечора міська рада оприлюднила коментар адвоката про те, що в рамках відкритого в травні 2023 року кримінального провадження проводиться перевірка цільового використання коштів щодо фінансових витрат на боротьбу з COVID-19.

11 серпня мер Житомира Сергій Сухомлин прокоментував обшуки в лікарні №2, підтвердивши, що вони пов’язані з лікуванням хворих на коронавірус.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Доступні ліки ліки лікарня аптека обшук Гусак Наталія Гусак рецепт Наталія Остапченко ОВА НСЗУ 
Матеріали по темі