Місто

Житомирський ліцей № 25 демонтують лише після готового проєкту відбудови, мер застерігає батьків не заважати судовими позовами

30 August 2023, 19:05

Розбомблений російською ракетою ліцей №25 у центрі Житомира демонтують лише тоді, коли з’явиться проєкт відбудови закладу. Таке рішення прийняли 30 серпня на позачерговій сесії міської ради.

Перед голосуванням міський голова розповів, що Португалія готова профінансувати відбудову освітнього закладу.

«Житомирські проєктувальники надали всі документи, які були необхідні португальській стороні. Наступна зустріч буде очна у Португалії й фактично буде старт цього проєкту. Сьогодні змінився посол в Португалії, він активно займається даним питанням», - говорить Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

В коментарях журналістам міський голова пояснив, що демонтаж старої будівлі буде здійснений, коли розпочнеться реконструкція.

«Поки не буде затверджений проєкт, демонтаж відбуватися не буде, а вже сам проєкт нового будівництва буде передбачати демонтаж», - додав Сергій Сухомлин.

Також міський голова зазначив, що позов до суду з вимогою скасувати рішення про демонтаж, який подали батьки, може призвести до того, що іноземні партнери відмовляться надати фінансування.

«Якщо хтось хоче просто погратися, щоб підбурити людей, то нехай граються. Я думаю, трохи пограються і Португалія подивиться на все це і скаже: хлопці у вас судові справи, давайте поки зупинимося», - сказав Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, батьки учнів зруйнованого ліцею №25 наприкінці червня цього року звернулися до суду, щоб скасувати рішення міської ради про демонтаж будівлі, бо впевнені, що її можна відновити: для забезпечення позовних вимог суд ухвалив рішення про заборону демонтажу ліцею до завершення судового процесу. 24 липня 2023 року міськвиконком прийняв рішення встановити паркан. Станом на 16 серпня договір з підрядником на встановлення огорожі вже уклали й чекали на перерахунок коштів казначейством.

Як повідомляв Житомир.info, приблизно о 8 ранку 4 березня 2022 року в центрі Житомира російські окупанти обстріляли з повітря школу. Рятувальники евакуювали зі зруйнованої будівлі ліцею № 25 на Малій Бердичівській 5 людей, за попередніми даними внаслідок потрапляння боєприпасу жертв і постраждалих немає. Відео наслідків авіаудару по ліцею – тут. За висновками фахівців, будівля не підлягає відновленню, тому для учнів ліцею №25 до 1 вересня 2022 року знайшли інші приміщення для навчання. Під час засідання міськвиконкому 1 лютого 2023 року мер Житомира Сергій Сухомлин повідомив, що кошти на демонтаж ліцею №25 виділять з міського бюджету, а демонтаж не робили раніше, бо чекали, що держава дасть цільові кошти на проведення таких робіт.

На сесії Житомирської міської ради 23 лютого 2023 року депутати проголосували за виділення коштів на демонтаж зруйнованого ворожими обстрілами ліцею №25: в програмі на демонтаж ліцею закладено 9,5 млн грн, на сесії виділили з бюджету 3 млн грн, а іншу суму додадуть після проведення тендеру на роботи з демонтажу будівлі. 14 березня управління капітального будівництва уклало договір на розроблення проєктно-технологічної документації з демонтажу будівлі ліцею №25: за 99 тис. 897,96 грн ТОВ «Еліт Проект Груп» до 28 квітня 2023 року мало розробити проєкт.

14 травня УКБ провело тендер на демонтаж будівлі ліцею № 25 за адресою: м. Житомир, вул. Мала Бердичівська, 18 з очікуваною вартістю 18 млн 599 тис. 049,60 грн, де переможцем стало житомирське ПП «Елітбуд-1» з пропозицією 8 млн 956 тис. 482 грн, але через більш ніж місяць після проведення тендеру договір з переможцем так і не уклали, бо інші учасники закупівлі подали скарги.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліцей № 25 обстріл руйнування відбудова демонтаж Португалія міськрада сесія Сухомлин 
Матеріали по темі