Влада

Набув чинності наказ МОН щодо особливої форми навчання для школярів, які перебувають за кордоном

8 September 2023, 17:17

Набув чинності наказ МОН від 21.08.2023 № 1022, що визначає особливості навчання дітей, які виїхали з України через повномасштабне вторгнення російської федерації й здобувають освіту одночасно в школі країни перебування та Україні.

Про це 7 вересня повідомляє пресслужба Міністерство освіти і науки України.

«Такі діти можуть навчатися дистанційно в створених класах в окремо визначених органами місцевого самоврядування закладах освіти (до п’яти на область і Київ).У цих класах учні й учениці зможуть вивчати тільки предмети українознавчого компонента. Освітній процес для таких учнів буде організовано відповідно до типової освітньої програми (наказ МОН від 18.08.2023 № 1014). Тижневе навантаження становить від шести годин у початковій до восьми в старшій школі.. Перелік закладів освіти, в яких можна вивчати українознавчі предмети, визначатимуть органи управління у сфері освіти обласних, Київської міської військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування», - йдеться у повідомленні.

Водночас заклади загальної середньої освіти зараховуватимуть оцінювання з предметів, спільних для закордонних і українських шкіл.

«Така модель навчання запроваджена для того, щоби зменшити навантаження на учнівство, яке вимушено вчитися за кордоном. Водночас програма допоможе зберегти зв’язок цих дітей з Україною і м’яко повернутися в нашу систему освіти після повернення додому. Буде визначено п’ять шкіл у кожному регіоні, у кожній може бути як один, так і кілька класів. Проте за потреби, якщо побачимо збільшення попиту на таке навчання, будемо розширювати перелік шкіл», - сказав заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків.

Які предмети учнівство вивчатиме в окремих класах (групах):

1-4 класи

Українські мова й література

Я досліджую світ (у частині громадянської й історичної освітньої галузі)

5-9 класи

Українська мова

Українська література

Вступ до історії України та громадянської освіти (5 клас)

Історія України. Всесвітня історія (6 клас)

Історія України (7–9 класи)

Основи правознавства (9 клас)

Географія (8–9 класи)

10-11 класи

Українська мова

Українська література

Історія України

Громадянська освіта (10 клас)

Географія (11 клас)

Захист України

Нагадаємо, в переддень 1 вересня у Житомирі відбулась педагогічна конференція на якій головний спеціаліст департаменту освіти Житомирської міської ради Ольга Єрмакова повідомила, що за кордоном залишається більш ніж 3 тисяч учнів.

Як повідомляв Житомир.info, 6 червня 2023 року директорка ліцею № 4 м. Житомира Оксана Журавська розповіла, що на базі цього ліцею організують збірні класи, в яких у дистанційному режимі тимчасово зможуть навчатися учні різних ліцеїв. На брифінгу 23 червня фахівці департаменту освіти пояснили, що в першу чергу дистанційне навчання орієнтоване на учнів, котрі фізично не можуть відвідувати навчальний заклад чи уроки онлайн у реальному часі, бо, зокрема перебувають за кордоном.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: навчання МОН дистанційне навчання учень Сташків урок  
Матеріали по темі