Місто

Прокуратура на третьому судовому колі виграла справу про повернення громаді Житомира греблі поблизу скелі Голова Чацького

20 September 2023, 15:09

У Житомирі прокуратура відстояла у суді необхідність повернення громаді греблі вартістю 16,5 млн грн, розташованої на р. Тетерів.

Про це 20 вересня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Днями задоволено ще один позов Житомирської окружної прокуратури щодо неправомірного користування комунальним майном – гідротехнічною спорудою, що на річці Тетерів (поблизу скелі Голова Чацького). Свого часу, у 2017 році, приватне товариство уклало з Житомирською міськрадою договір про користування цілісним майновим комплексом «Гребля» площею майже 2 тис. кв.м. Вартість гідротехнічної споруди становить 16,5 млн грн. Втім, прокурори встановили, що такий правочин укладено з порушенням вимог цивільного законодавства та інтересів територіальної громади міста. Зокрема, сторони не дотрималися визначеного законодавством особливого порядку передачі в оренду таких об’єктів. Наразі рішенням Північно-Західного апеляційного господарського суду договір визнано недійсним та зобов’язано товариство повернути гідроспоруду у володіння громади», - йдеться у повідомленні.

Зауважимо, що прокуратура судиться за житомирську греблю з 2020 року, і двічі Верховний суд повертав справу на повторний розгляд до суду першої інстанції:

постановою від 27 липня 2021 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду скасував рішення Господарського суду Житомирської області від 17.12.2020 і постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 16.03.2021 та направив справу №906/494/20 на новий розгляд до Господарського суду Житомирської області;

постановою від 28 вересня 2022 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду скасував постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 23.06.2022 та рішення Господарського суду Житомирської області від 26.01.2022 і передав справу №906/494/20 на новий розгляд до суду першої інстанції.

Скриншот з рішення господарського суду від 24.04.2023, яким відмовлено у задоволенні позову прокуратури

Нагадаємо, в серпні 2020 році перша заступниця мера Світлана Ольшанська коментувала позов прокуратури: «Прокуратура оскаржує форму укладання договору, яку обрала міська рада: це має бути не договір сервітуту, а договір концесії. Ми не заперечуємо щодо позову прокуратури, якщо вона оскаржить форму договору, то він автоматично буде скасований. За три роки інвестиційний проєкт не реалізований, роботи не розпочалися, там змінювалися власники юридичної особи і були сподівання на те, що все ж таки розпочнуться роботи. Станом на сьогодні реалізація передбачених інвестиційним проєктом заходів не відбулася».

Як повідомляв Житомир.info, інвестиційний проєкт компанії «Свободна Енергія» з Хмельницького, який передбачав ремонт греблі біля монумента Слави та будівництво на ній мінігідроелектростанції, презентували на бюджетній комісії міської ради у вересні 2014 року. В червні 2015 року на сайті міської ради був опублікований проєкт рішення сесії про надання дозволу ТОВ «Свободна Енергія» на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення 0,4 га землі по провулку 2-му Кривому, 10-а для будівництва електростанції, але депутати цей проєкт не підтримали. 11 квітня 2016 року влада Житомира виставила право користування аварійною греблею на конкурс. В червні 2016 року конкурсна комісія визначила переможця конкурсу з визначення кращого інвестиційного проєкту будівництва гідроелектростанції на річці Тетерів в місті Житомирі – ним стало ТОВ «Свободна Енергія», яке єдине подало свою пропозицію на конкурс. Рішенням сесії міської ради від 28 вересня 2017 року ТОВ «Свободна Енергія» надали повноваження на виконання робіт з капітального ремонту греблі, уповноважили мера підписати договір користування гідротехнічною спорудою та затвердили попередню оцінку впливів на навколишнє середовище з метою визначення можливості розміщення пригреблевої мінігідроелектростанції, будівництво якої передбачається біля водопідйомної греблі на річці Тетерів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: гребля суд прокуратура Тетерів  
Матеріали по темі