Суспільство

Цьогоріч у Житомирській області охочих придбати зброю поменшало, а правоохоронці продовжують вилучати незаконну

2 October 2023, 16:16

До повномасштабного вторгнення на території Житомирській області проживало понад 35 тисяч власників різних видів зброї. Нині правоохоронці ще пильніше контролюють обіг зброї. У профільному секторі кажуть, що в порівнянні з 2022 роком охочих придбати знаряддя стало менше.

«Протягом 2023 року до підрозділів контролю за обігом зброї звернулися близько 10 тисяч громадян з різних питань – це й оформлення дозволу на придбання, або зберігання зброї, продовження. Якщо говорити про звернення фізичних осіб з питання отримання дозволу на право придбання мисливської нарізної, комбінованої зброї – ця кількість у порівнянні з 2022 роком менша», - говорить начальник сектору контролю за обігом зброї ГУНП в Житомирській області Олександр Господарчук.

Мисливці все менше звертаються за відповідним дозволом.

«Перевагу в зброї надають, як нарізній, так і гладкоствольній. Більшість громадян, які звертались – це військовослужбовці, або представники сектору оборони і безпеки. Це 80% від загальної кількості звернень», - каже начальник сектору контролю за обігом зброї ГУНП в Житомирській області.

У сектору контролю за обігом зброї розповідають й про порушників.

«Станом на 1 жовтня було складено 269 протоколів, вилучено 240 одиниць належної зброї до прийняття рішення за цими адмінпротоколами. Крайній випадок був у Звягельській громаді, під час перевірки дотримання власником умов зберігання було встановлено, що громадян заряджену зброю, що вже є порушення, зберігав не в сейфі, а за дверима себе у приватному будинку. Також бувають випадки, що окремі громадяни з незрозумілих причин починають стріляти зі зброї у населених пунктах. Таких фактів було 8, даних громадян було притягнуто до адміністративної відповідальності за статтею №174 Кодекс України про адміністративні правопорушення, вся зброя була вилучена і ці протоколи відправлені на рішення суду», - розповідає начальник сектору контролю за обігом зброї ГУНП в Житомирській області Олександр Господарчук.

Правоохоронці нагадують, що мисливська зброя призначена лише для полювання, інакше це порушення закону.

Який був попит на придбання зброї за декілька днів до повномасштабного вторгнення дивіться тут.

Нагадаємо, 23 вересня у Коростишівській громаді поліцейські проводили спецоперацію з розшуку чоловіка, який погрожував дружині гранатою.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: зброя обіг зброї знаряддя Господарчук 
Матеріали по темі