Здоров'я

Реабілітація жінок після оперативних втручань на молочній залозі – це про шанс на повернення до повноцінного життя

13 October 2023, 14:40

Щороку в Україні виявляють близько 14 тис. випадків захворювання на рак молочної залози(Національний Канцер-реєстр України 2017) та, якщо ж із лікуванням все більш- менш зрозуміло, то з реабілітацією у мамології/онкомамології все покрито темрявою та заборонами-забобонами.

Більшість людей переважно знають, що таке реабілітація та що таке мамологія, однак якщо скласти ці два слова до купи, то все стає вже не так зрозуміло, як ці два терміни поєднуються.

Хто? Кому? Коли? Навіщо? Яким чином? Давайте розбиратися!

Хто? Процес реабілітації – це робота мультидисциплінарної команди, яку очолює лікар фізичної та реабілітаційної медицини (ФРМ).

Кому? Реабілітація показана пацієнткам після аксилярноі лімфодисекції, мастектомії, біопсії л/в( більше 9).

Коли? Реабілітація показана у ранньому п/о періоді(1-7 день після операції), пізньому п/о періоді 8-21 день після операції) та тренувальному періоді( з третього тижня до 6-7 місяців і довше). На цьому реабілітаційні заходи не закінчуються. Певна сукупність цих заходів виконується пацієнтками все життя.

Виникає питання «а навіщо і чому так довго?».

Оперативне лікування, його обсяг, хіміотерапія, променева терапія, як поодинці, так і в комплексі мають низку ускладнень як ранніх, так і пізніх, які можуть бути тимчасовими або постійними, тож наша мета – попередити можливі ускладнення, вчасно виявляти та корегувати їх.

Варто зауважити, що в кожному періоді реабілітації вони свої: профілактика застійних явищ у легенях, тромбоемболії, тугорухливості в плечовому суглобі, покращення виділення рідини з п/о рани через дренажі, лімфедема, серома, хронічний больовий синдром.

Яким чином? Для якісної оцінки стану пацієнтки перший візит бажано провести перед оперативним втручанням, або якнайшвидше після, щоб спланувати заходи для попередження ускладнень.

Серед них: дихальна та суглобова гімнастика, лікувальна фізкультура, масаж, компресійна терапія, міофасциальний реліз, кінезіотейпування, бандажування, навчання навичкам самообслуговування та контролю, психологічна підтримка.

Якісна реабілітація покращує якість життя пацієнта під час та після лікування.

Реабілітація в онкомамології існує, працює, пацієнтки ведуть якісне повноцінне життя: займаються спортом, відпочивають, роблять косметологічні доглядові процедури, подорожують, літають літаками та багато іншого.

І памʼятайте, реабілітація у медичному центрі «Відновлення» – командна робота, де пацієнт є її вагомою частиною.

Записатися та дізнатися подробиці можна за телефоном 0800 305 860 або безпосередньо у клініці «Відновлення» за адресою м. Житомир, вул. Любарська, 4.

Сайт медичного центру: https://vidnovlennya.center/
Сторінка у FB:
https://www.facebook.com/Vidnovlennia

«Відновлення» – клініка, де лікують причини, а не симптоми!

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МЦ "Відновлення" клініка Відновлення медичний центр мамолог 
Матеріали по темі