Місто

Як реконструкція за 1,5 місяці змінила сквер у Житомирі, де хочуть встановити пам’ятник Івану Сльоті

31 October 2023, 14:11

Підрядна організація ТОВ «АртХаус» до кінця жовтня майже завершила капітальний ремонт скверу на розі вулиць Шевченка-Івана Сльоти у Житомирі.

Договір на виконання робіт вартістю 3 млн 401 тис. 096,35 грн управління капітального будівництва Житомирської міської ради підписало з фірмою 18 серпня цього року, кінцевий строк виконання роті – 30 листопада 2023 року.

Станом на 15 вересня у сквері вкладали нову плитку, а начальник УКБ В’ячеслав Глазунов розповідав про плани реконструкції: розширення зон скверу, встановлення лавок і відеонагляду, підготовлення місця для пам’ятника Івану Сльоті, який там просили встановити громадяни й родичі.

Відповідно до тендерної документації, у реконструйованому сквері на розі вулиць Шевченка-Івана Сльоти мали вкласти плитку Профіт h-60 терамо (по типу Золотий Мандарин) на площі 1023,966 кв.м і тактильну плитку на 10,47 кв.м, сходи – облицювати гранітними плитами. Передбачалося встановлення 8 лавочок садових «Мадрид» зі спинкою, 4 урни для сміття «Куб», 3 велопарковки типу «Житомир»; висадження 8 кленів гостролистих Роял Ред та 416 кущів спіреї японської. Також передбачалося зовнішнє освітлення та відеоспостереження.

«Клени були висаджені, але їх розкритикували на депутатській комісії, тому що вони маленькі, і наполягали на висадженні вічнозелених дерев. Тому підрядник власним коштом замінив клени на ялівець», - пояснив начальник УКБ В’ячеслав Глазунов у коментарі Житомир.info.

Нагадаємо, в 2018 році хотіли встановити погруддя Івана Сльоти у сквері на розі вулиць Київської та Князів Острозьких, на місці колишнього пам’ятника Григорію Шелушкову.

Довідка: Іван Сльота – український хоровий диригент, Народний артист УРСР (1979), професор ЖДУ ім. І. Франка, Почесний громадянин Житомира, член Національної спілки письменників України та Всеукраїнської національної музичної спілки. Нагороджений всіма трьома ступенями ордена «За заслуги», відзнакою «Честь і слава Житомирщини». Автор відомих у народі пісень («А льон цвіте», «Не згорає зоря», «Ти мене замани», «Купавушка», «Батьківська хата», «Ой, хотіла мене мати» та інші). Помер у липні 2014 року на 77 році життя. На фасаді Житомирського обласного театру ляльок, який знаходиться на Михайлівській, 6 серпня 2015 року відкрили дошку пам’яті Почесному громадянину Житомира Івану Сльоті.

Як повідомляв Житомир.info, цього року УКБ спрямувало кошти на десять скверів, два з яких почали реконструювати ще до 24 лютого 2022 року: сумарно в 2023 році на реконструкцію скверів та благоустрій територій укладено договорів на 32 млн 450 тис. 228,4 грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сквер Сльота реконструкція УКБ пам'ятник 
Матеріали по темі