ДОПОМОГА

Житомирський ТЦК нагадав, як учасникам бойових дій отримати пільги на комунальні послуги

24 November 2023, 12:58

Житомирський ТЦК нагадав, хто має право на пільги для оплати комунальних послуг та як їх отримати.

Про це 20 листопада інформував Житомирський районний ТЦК та СП.

«Статтею 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» для учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, членів сімей загиблих захисників і захисниць передбачено пільги на оплату газу, електроенергії, опалення, квартирної плати та інших комунальних послуг», - йдеться у повідомленні.

Право на знижку з оплати житлово-комунальних послуг мають:

  • учасники бойових дій – 75%;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни – 100%;
  • члени сімей загиблих – 50%.

Право на отримання відповідних пільг настає лише після отримання посвідчення учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, або члена сім’ї загиблого

Як отримати пільгу?

Якщо особа має бажання скористатися правом на отримання пільги для оплати житлово-комунальних послуг, треба звертатися до Пенсійного фонду України із двома заявами.

Перша заява – про внесення відомостей до Єдиного Державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги.

Друга заява – про надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг (придбання твердого палива, скрапленого газу).

При поданні заяви про внесення відомостей до Єдиного Державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, також слід надавати:

  • паспорт громадянина України;
  • документи, які підтверджують право на таку пільгу;
  • обліковий номер реєстраційної картки платника податків.

Обидві заяви до Пенсійного фонду подаються:

  • або пільговиком особисто;
  • або в електронній формі через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України;
  • або надсилаються поштою;
  • або ж це може зробити член вашої сім’ї за довіреністю, посвідченою командиром військової частини, в якій проходить службу пільговик, або ж керівник лікувального закладу, якщо пільговик перебуває на стаціонарному лікуванні.

Також з такими заявами і документами можна звернутися до уповноважених осіб виконавчих органів сільських, селищних чи міських рад відповідної територіальної громади або до військової адміністрації, або ж до Центру надання адміністративних послуг. В такому разі формується електронна справа, яка у електронному вигляді пересилається до органу Пенсійного фонду протягом трьох робочих днів з дня її надходження.

Як працює пільга?

Виплата пільг на оплату житлово-комунальних послуг здійснюється тільки шляхом перерахування коштів Пенсійним фондом України.

Пенсійний фонд самостійно відкриває рахунок для зарахування коштів для пільговика в АТ «Ощадбанк» .

Якщо особа, яка отримує таку пільгу, бажає отримувати її в іншому банку або ж через відділення поштового зв’язку «Укрпошта», слід звернутися з відповідною заявою до органу Пенсійного фонду. Це можна зробити знову ж таки – особисто, поштою, або через веб-портал електронних послуг.

Якщо людина має одночасно право на пільги за кількома законами, то інформація про цю особу, як пільговика, вноситься до реєстру за усіма наявними підставами. Але в такому разі, особа має право обрати тільки одну пільгу, з якої буде отримувати знижку на комунальні послуги

При цьому за рішенням органів місцевого самоврядування, особам які мають право на пільги на оплату житлово-комунальних послуг, можуть також надаватися інші пільги. Для того, щоб дізнатися повний перелік пільг саме у вашому регіоні, у вашому населеному пункті, варто звертатися саме до органів місцевого самоврядування.

Нагадаємо, 23 листопада пресслужба обласної військової адміністрації повідомила про те, що у Житомирській області вже 41 родина ветеранів війни придбала житло за кошти, отримані від держави. В тому числі 2 родини загиблих військовослужбовців.

Як повідомляв Житомир.info, 4 жовтня 2023 року в Житомирі під час засідання членів конгресу місцевих та регіональних влад при президенті України інформували, що за попередніми прогнозами у області кількість ветеранів може сягнути 70 тисяч.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ТЦК та СП ТЦК учасник бойових дій ветеран ЗСУ пільги субсидія комуналка 
Матеріали по темі