Суспільство

Від початку року майже 300 людей звернулися до Держпродспоживслужби Житомирської області зі скаргами

30 November 2023, 15:02

До Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області від початку року надійшло майже 300 скарг про порушення прав споживачів. З них 113 звернень надійшло у письмовому вигляді.

Про це 30 листопада повідомила пресслужба ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області.

«Упродовж 2023 року загалом до Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області надійшло 287 звернень громадян. Зокрема, з них левова частка звернень на адресу спеціалістів управління захисту споживачів та контролю за регульованими цінами (далі - управління). 113 звернень (скарг) на сьогодні надійшло у письмовому вигляді», - йдеться у повідомленні.

У переважній більшості споживачі скаржаться на :

  • невиконання умов договору про надання послуг/виконання робіт суб’єктами господарювання;
  • невідповідності або ж завищення цін;
  • відмови у проведенні гарантійного ремонту або обміну товару;
  • відмови у безготівковому розрахунку за придбаний товар та відмови у видачі фіскального чека;
  • неправомірності нарахувань за комунальні послуги;
  • щодо придбання товару неналежної якості та надання неякісних послуг тощо.

Так, останнім часом збільшилась кількість звернень споживачів щодо придбання взуття неналежної якості. Після придбання, у процесі нетривалого використання взуття проявляються недоліки, що унеможливлюють його повноцінне використання у подальшому. На підставі цього часто виникають спірні моменти та непорозуміння між продавцями (суб’єктами господарювання) та покупцями. До прикладу: упродовж останнього кварталу 2023 рокуза сприяння спеціалістів управління було врегульовано спірні моменти між споживачами та суб’єктами господарювання. В результаті проведеної роз′яснювальної роботи (роз’яснення вимог чинного законодавства у сфері захисту споживачів) споживачам відшкодовано 2 828 грн за придбане неякісне взуття, та здійснено обмін пари взуття вартістю 3 000 грн, про що свідчать листи–подяки на адресу спеціалістів управління.

Також упродовж року спеціалістами вищезгаданого Управління було надано понад 375 консультацій споживачам у телефонному режимі, та 175 під час особистого прийому в інформаційно-консультаційному центрі з питань захисту споживачів, який функціонує на базі Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

У Держпродспоживслужбі нагадують мешканцям Житомирщини: для отримання інформаційно-консультаційної допомоги в частині детальних роз’яснень вимог чинного законодавства у сфері захисту споживачів можна звернутись до інформаційно-консультаційного центру ГУ ДПСС в Житомирській області за адресою : м. Житомир, вул. Юрія Вороного (колишня Гагаріна), 55 або ж за номером телефону (0412)-43-89-84.

Нагадаємо, напередодні свята Нового 2023 року житомирянка придбала іграшку на подарунок дитині, однак товар виявився неякісним. Тож жінці довелося вимагати повернення грошей. З відповідною заявою споживачка звернулася до Держпродспоживслужби, після цього їй вдалося отримати витрачені кошти.

Як повідомляв Житомир.info, з березні 2021 року жителі Житомирської області мають змогу поскаржитися на порушення своїх прав за декілька кліків за допомогою чат-ботів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Держпродспоживслужба споживач покупець товар покупка відшкодування компенсація права споживача скарга 
Матеріали по темі