Новини компаній

Еволюція онлайн-кредитів: від початків до сучасності

15 December 2023, 11:04

Кредити онлайн вже давно перестали бути новинкою для українців. Хоча здавалося б ще зовсім недавно доступними були лише банківські позики, які потрібно оформлювати з довідкою про доходи, нескінченними чергами та збиранням купи копій документів.

Мікрофінансові компанії дозволяють отримати позику прямо на свою картку, де б ви не знаходилися. МФО України - це зручний спосіб отримання грошей у борг, за якого не важливий рівень доходу чи чистота кредитної історії.

Як з'явилися мікропозики у світі?

Першою мікрофінансовою компанією була британська Wonga, яка за кілька років відкрила філії у Польщі та інших країнах Європи. Основною метою компанії було спрощення кредитування, швидка допомога людям, котрим терміново потрібні гроші на особисті витрати. Чекати в банку завжди дуже втомлює, а засновники Wonga вигадали новий спосіб — клієнт подає заявку на сайті в інтернеті, прив'язує свою кредитну картку та отримує на неї гроші.

Мікрокредити стали дуже популярними, попит на швидкі позики зростає з кожним днем, що, на жаль, пов'язане з нестабільною економічною ситуацією в багатьох країнах. Почали відкриватися нові компанії з привабливими акціями, безкоштовними позиками та знижками на кредити.

Основні ідеї МФО: переваги та особливості

Основні ідеї мікрофінансових компаній:

  • невеликі суми кредиту, в Україні діють ліміти до 20-30 тисяч гривень;
  • невеликий термін кредитування – до 60 днів, у більшості українських МФО – 30 днів;
  • анкета з основними даними без необхідності прив'язки довідки про офіційні доходи (у мікрофінансовій компанії можна отримати кредит навіть людям без офіційного працевлаштування);
  • є можливість достроково погасити позику або продовжити користування грошима, купивши пролонгацію, що дуже зручно у тих випадках, коли сплатити кредит вчасно не виходить.

Загалом мікрокредитні організації спрямовані на зручність людей. Це швидка допомога в ситуаціях, коли гроші потрібні тут і зараз: на оплату комунальних послуг, на термінові покупки або просто до зарплати.

Як розвивалось мікрокредитування в Україні?

Онлайн-позики в Україні вже стали досить популярними та здобули довіру серед клієнтів. Перші компанії почали відкриватися у 2012-2013 роках і до 2023 р. в Україні налічується вже понад 200 мікрокредитних організацій, в яких можна отримати гроші в кредит в Житомирі без довідки про доходи за посиланням https://finprom.net/ru/city/zhytomir/, при цьому можна розраховувати на суму до 15-20 тисяч гривень на короткий термін.

Особливості сучасних МФО в Україні

Фінансові експерти виділяють кілька особливостей українських МФО:

  • Досить високі відсотки, але й високий шанс схвалення заявки, оскільки компанії мінімально перевіряють кредитні історії клієнтів.
  • Безкоштовні (або майже безкоштовні) позики для нових користувачів, щоб отримати більшу лояльність та максимально показати зручність свого інтерфейсу.
  • Щоб отримати кредит, не потрібен великий пакет документів: достатньо мати паспорт та ІПН. Деякі МФО вимагають фото з паспортом.
  • Ціль кредитування не має значення. Це може бути не лише лікування чи якісь термінові витрати на ремонт авто чи квартири. Ви маєте можливість оформити позику у МФО, якщо вам просто потрібні гроші на карті.

Перші кілька років МФО України перевіряли клієнтів у кілька етапів, вимагали безліч фотографій з документами, контакти третіх осіб для підтвердження даних, а сама перевірка тривала близько 40-60 хвилин.

До 2023 року скоринг компаній настільки вдосконалився, що отримати онлайн кредит тепер можна за лічені хвилини просто з номером телефону, ім'ям та ІПН. База клієнтів МФО настільки зросла, що багато українців вже можуть автоматично оформити кредит на картку, оскільки здобули репутацію доброчесних позичальників.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кредит 
Матеріали по темі